Vrtlarstvo

Koje je najbolje vrijeme sadnje lovor višnje?

Želite ukrasiti svoj vrt ili dvorište prekrasnim grmom? Lovor višnja je savršen grm za vas. Saznajte zašto je lovor višnja popularna i kada je najbolje vrijeme sadnje lovor višnje.

lovor-višnja.jpg

Lovor višnja je grm koji pripada porodici ruža. Lovor višnja je prilično nezahtjevna i brzo raste i formira guste grane. Zbog ovih svojstava, lovor višnja sa svojim velikim listovima i nježnim cvjetovima popularna je biljka za živicu. Ali također je privlačna kao primjerak biljke izrezan u geometrijske oblike. Pravilno posađene, brzo stvaraju visoke i neprozirne međe prema susjedu, s dobrih 40 cm rasta godišnje. No, gdje posaditi lovor višnju?

Zbog svoje nezahtjevnosti, posebno u pogledu položaja, lovor višnja je omiljeno bilje za živicu. Stoga pri uzgoju lovor višnje niste ograničeni u izboru mjesta, jer lovor višnje uspijeva na sunčanim, polusjenovitim i sjenovitim mjestima. Čak i s pjeskovitim ili glinenim tlima, lovor višnja nema problema. Jedini uvjet je da odabrano mjesto mora nuditi dovoljno prostora i biti bez vode. U takvim uvjetima, potpuno lovor višnja može lako doseći visinu i širinu od tri metra. No, koje je najbolje vrijeme sadnje lovor višnje?

Najbolje vrijeme za sadnju lovora višnje je jesen, između kraja kolovoza i početka rujna. Tada se zaustavlja rast izdanaka i biljka može uložiti svu svoju energiju u korijenje, omogućujući biljci da brzo raste. Ljetna sunčeva svjetlost može uzrokovati velike probleme mladim biljkama ako dovoljno često ne posežete za kantom za zalijevanje. Stoga je najjednostavnije i najefikasnije vrijeme sadnje lovor višnje u krajem ljeta, odnosno početkom jeseni.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.