Spremanje vrganja za zimu

Kako spremiti vrganje za zimnicu

Ako svježe vrganje pravilno pohranite, ostat će dobre i do tjedan dana. To je lako. Evo kako.

pexels-irina-iriser-3220351.jpg
Play logo

Stavite cijele, neoprane vrganje u smeđu papirnatu vrećicu i preklopite vrh vrećice. Zatim stavite vrećicu u glavni pretinac vašeg hladnjaka. To djeluje jer vrećica upija višak vlage iz gljiva kako se ne bi mokrile ili upljesnivili.

Play logo

Kako čuvati gljive u hladnjaku

Ne čuvajte vrganje u svježoj ladici - previše je vlažno okruženje.

Izbjegavajte stavljanje vrganja blizu hrane s jakim mirisima ili okusima jer će ih upiti poput spužve.

Play logo

Pazite da na njih ne slažete drugu hranu. Izgnječeni, natučeni vrganji ne izgledaju baš ukusno.

Neke se gljive u hladnjaku drže bolje od drugih. Da biste izbjegli propadanje, pokušajte svoje gljive kupiti netom prije kada ih planirate koristiti.

Ako vrganje trebate čuvati dulje od tjedan dana, razmislite o njihovom zamrzavanju ili sušenju.

Play logo

Kako zamrznuti vrganje

Vrganji se dobro smrzavaju, ali najbolje je da ih čim prije stavite u zamrzivač. Nemojte čekati da vam vrganji počnu propadati u hladnjaku prije nego što ih odlučite zamrznuti. Ako imate veliki ulov vrganja, neke odvojite za jelo odmah, a druge za kasnije. Pokušajte biti realni oko toga koliko ćete pojesti u sljedećih tjedan dana kako biste ostatak mogli zamrznuti prije nego što se pokvare.

Vrganje je potrebno kuhati prije nego što se zamrznu. To će zaustaviti djelovanje enzima, čime će se sačuvati njihova kvaliteta, pa je važno ne preskočiti ovaj korak.

Play logo

Kako sušiti vrganje

Ako nemate puno prostora za zamrzavanje gljiva, sušenje je druga mogućnost. Osušeni vrganji po potrebi se mogu rehidrirati, a u međuvremenu zauzimaju vrlo malo prostora u smočnici. Upotrijebite pećnicu s niskom temperaturom ili dehidrator hrane za sušenje gljiva. Zatim ih držite u hermetički zatvorenoj posudi dok vam ne zatrebaju.

Ako nikada prije niste sušili gljive, isprobajte malu količinu. Jednom kada naučite kako ih osušiti i koristiti, možda ćete otkriti da su jednako dobri kao svježe gljive. Ako ništa drugo, sjajno je imati pri ruci suhe gljive za domaće juhe.

Play logo

Načini korištenja gljiva

Ako niste sigurni što učiniti sa svojim gljivama prije nego što se pokvare, evo nekoliko ideja. Stavite ih u tjesteninu, upotrijebite za pripremu pizze, dodajte u juhu ili pirjajte na maslacu. Samo prelistajte svoju zbirku recepata i sigurno ćete pronaći puno recepata koji bi imali još bolji okus s pregršt ubačenih gljiva.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.