Vegeta je jedan od najpoznatijih proizvoda na ovom području, pa čak i širom svijeta. To je proizvod proizveden u Hrvatskoj i najčešći je dodatak bilo kojem obroku. Vegeta je začin koji se uglavnom sastoji od soli i sušenog povrća. Ali najbolje je pripremiti domaću mješavinu začina, zar ne?
Kako pripremiti domaću Vegetu? Samo slijedite upute. Možete povećati ili smanjiti količinu korištenih sastojaka prema vašem ukusu.
Sastojci:
700 g mrkve
350 g pastrnjaka
2 velika korijena celera
2 veća poriluka
2 veća luka
5-6 komada češnjaka
šaka peršina
1/2 žlice kurkume
1/2 žlice currya
1/2 žlice crnog papra
1-2 žlice kukuruznog brašna
1-2 žlice šećera
Himalajske soli onoliko koliko suho povrće teži
Priprema:
Prvo operite svježe povrće, a zatim usitnite u blenderu. Prvo nasjeckajte mrkvu, pa pastrnjak i tako dalje. Ne sjeckajte povrće na premale komade. Na kraju ćemo ih opet spojiti nakon sušenja.
Stavite nasjeckano povrće na papir ili listove i ostavite na toplom i sunčanom mjestu da se osuši. Povrće možete sušiti u pećnici s ventilatorom na 50 stupnjeva Celzijevih i trebat će vam nekoliko sati za potpuno sušenje. Ne zaboravite povremeno promiješati. Predlažemo vam da ovu smjesu pripremate ljeti, kako biste mogli koristiti sunce. Povrće će se osušiti u jednom danu.
Dobro osušeno povrće malo blendajte u blenderu i dodajte začine: kurkumu, curry, crni papar, kukuruzno brašno, šećer i himalajsku sol u količini od 100% ukupne težine sušenog povrća. Možete dodati manje soli, ovisno o vašem ukusu.
Uživajte u ovoj prirodnoj i domaćoj Vegeti, sigurni smo da će vam se svidjeti!