Prirodna i zdrava, bez konzervansa

Kako se pravi domaća vegeta?

Vegeta je začin koji se uglavnom sastoji od soli i sušenog povrća.

pexels-pixabay-531446.jpg

Vegeta je jedan od najpoznatijih proizvoda na ovom području, pa čak i širom svijeta. To je proizvod proizveden u Hrvatskoj i najčešći je dodatak bilo kojem obroku. Vegeta je začin koji se uglavnom sastoji od soli i sušenog povrća. Ali najbolje je pripremiti domaću mješavinu začina, zar ne?

Kako pripremiti domaću Vegetu? Samo slijedite upute. Možete povećati ili smanjiti količinu korištenih sastojaka prema vašem ukusu.

Sastojci:


700 g mrkve


350 g pastrnjaka


2 velika korijena celera


2 veća poriluka


2 veća luka


5-6 komada češnjaka


šaka peršina


1/2 žlice kurkume


1/2 žlice currya


1/2 žlice crnog papra


1-2 žlice kukuruznog brašna


1-2 žlice šećera


Himalajske soli onoliko koliko suho povrće teži

Priprema:

Prvo operite svježe povrće, a zatim usitnite u blenderu. Prvo nasjeckajte mrkvu, pa pastrnjak i tako dalje. Ne sjeckajte povrće na premale komade. Na kraju ćemo ih opet spojiti nakon sušenja.

Stavite nasjeckano povrće na papir ili listove i ostavite na toplom i sunčanom mjestu da se osuši. Povrće možete sušiti u pećnici s ventilatorom na 50 stupnjeva Celzijevih i trebat će vam nekoliko sati za potpuno sušenje. Ne zaboravite povremeno promiješati. Predlažemo vam da ovu smjesu pripremate ljeti, kako biste mogli koristiti sunce. Povrće će se osušiti u jednom danu.

Dobro osušeno povrće malo blendajte u blenderu i dodajte začine: kurkumu, curry, crni papar, kukuruzno brašno, šećer i himalajsku sol u količini od 100% ukupne težine sušenog povrća. Možete dodati manje soli, ovisno o vašem ukusu.

Uživajte u ovoj prirodnoj i domaćoj Vegeti, sigurni smo da će vam se svidjeti!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.