Ne bacajte novce na loša ulja

Kako prepoznati kvalitetno eterično ulje

Eterična ulja koja se koriste u aromaterapiji moraju biti kvalitetna i potpuno prirodna kako bi imala terapeutsko djelovanje.

pexels-pixabay-161599.jpg
Play logo

Kupujete li pravu stvar ili samo jeftinu imitaciju?

Play logo

Postoji toliko mnogo različitih mogućnosti za esencijalna ulja, posebno kada kupujete putem interneta. Ali kako znati kupujete li pravu stvar ili samo jeftinu imitaciju?

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da osigurate dobivanje kvalitetnog esencijalnog ulja.

Znajte razliku između esencijalnog ulja i mirisa

Play logo

Eterična ulja su koncentrirana ulja destilirana iz biljaka. Ne samo da izvrsno mirišu, već sadrže i korisne kemijske spojeve određene biljke iz koje potječu.

Mirisna ulja su sintetička i premda mogu mirisati dobro, nemaju korisne prirodne spojeve. Jeftiniji su za proizvodnju jer su razrijeđeni umjetnim tvarima.

Još jednom provjerite je li ulje koje kupujete čisto eterično ulje, a ne mirisno ulje.

Play logo

Potražite latinsko ime

Kvalitetna esencijalna ulja navode latinski naziv biljnih vrsta iz kojih potječu. Na primjer, boca esencijalnog ulja lavande mogla bi se destilirati iz Lavandule Angustifolia ili engleske lavande. Ako ulje ne navodi latinski naziv, teško je točno znati što zapravo dobivate.

Pomirišite

Play logo

Budući da su esencijalna ulja toliko koncentrirana, obično iz boce mirišu prilično snažno. Neke su, poput ruže ili kamilice, prirodno suptilnije, ali ipak nepogrešive. Kad kupujete ulja, trebala bi mirisati ugodno i prirodno. Vjerujte svom nosu.

Ako otkrijete alkohol ili ako ulje manje miriši na aromaterapiju, a više na kuhinjsko sredstvo za čišćenje, krenite dalje. Ako kupujete putem interneta i ne možete napraviti test mirisa, pregledajte recenzije i provjerite je li netko podijelio bilo kakve reakcije.

Ne dopustite da vas "ocjena" zavara

Play logo

Mnoga ulja su označena kao "terapeutska ocjena". Ali važno je napomenuti da ovo nije pojam koji regulira FDA ili bilo koje drugo tijelo za ocjenu. Dakle, dok mnoge renomirane tvrtke svoja ulja označavaju kao „terapeutska razina“ kako bi označile čistoću, svaka ih tvrtka može staviti na bocu ulja bez potrebe da udovoljava bilo kojim specifičnim standardima kvalitete.

Oznaka "Terapijska ocjena" nije nužno loša stvar, ali nemojte precjenjivati ​​njezino značenje ili vrijednost.

Razmislite o cijeni

Play logo

Esencijalna ulja mogu biti prilično skupa tvar. Ali općenito, to je zato što je za izradu jedne male bočice potrebna ogromna količina biljne tvari - pomislite stotine do tisuće cvjetova.

Cijena ulja trebala bi imati smisla kad uzmete u obzir rijetkost biljke i rad potreban za destilaciju. Ako se cijena čini predobrom da bi bila istinita, onda vjerojatno jest.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.