Što trebaš znati prije kupnje ploče za kuhanje

Indukcija ili staklokeramika - koju ploču za kuhanje kupiti

Odaberite ploču za kuhanje koja ima značajke koje će vam biti korisne, poput mjerača vremena, brave za djecu i tako dalje.

ceramic-hob-2478410_1920.jpg

Kupnja ploče za kuhanje

Bez obzira za koju se vrstu ploče kuhanja odlučili, važno je imati na umu sljedeće prilikom kupnje:

Kupite ploču za kuhanje prema količini raspoloživog prostora u vašoj kuhinji. Nema svrhe raspravljati o tome koliko zona za kuhanje trebate ako imate prostora samo za 4.

Neki proizvođači sada nude ploče za kuhanje od 70 cm koje odgovaraju izrezu od 60 cm, što vam može pružiti ono malo dodatnog prostora za posuđe, gdje je možda 60 cm malo skučeno.

Odaberite ploču za kuhanje koja ima značajke koje će vam biti korisne, poput mjerača vremena, brave za djecu i tako dalje. Pogledajte položaj elemenata ili plamenika koji odgovaraju veličini i broju posuda koje najčešće upotrebljavate, bočnoj ili prednjoj kontroli i tako dalje.

Pri odabiru ploče za kuhanje važno je uzeti u obzir energetsku učinkovitost. Indukcijska ploča za kuhanje može zahtijevati veći početni izdatak, ali mogla bi vam uštedjeti novac tijekom životnog vijeka ploče.

Uvijek provjerite sa svojim električarom električne ocjene bilo koje ploče za kuhanje koju razmišljate kako biste bili sigurni da imate odgovarajuće ožičenje koje odgovara vašoj kupnji. Obavezno se pridržavajte zahtjeva proizvođača za instalaciju kako biste kasnije izbjegli probleme.

Preporučujemo da sve ploče za kuhanje instalira obučeni stručnjak.

Kako rade

Glavna razlika između keramičkih i indukcijskih ploča za kuhanje je u tome kako stvaraju toplinu.

Keramičke ploče za kuhanje sadrže namotane metalne elemente ispod kaljenog keramičkog stakla. Ti se elementi elektronički zagrijavaju na željenu temperaturu. Zatim ova zavojnica zagrijava keramičku površinu i, prema tome, zagrijava posudu. Elementi se tijekom upotrebe uključuju i isključuju čineći preciznu regulaciju topline manjom od indukcijskih ploča za kuhanje.

Indukcijske ploče za kuhanje imaju snažne visokofrekventne elektromagnete umjesto grijanih zavojnica. Ti magneti generiraju magnetsko polje koje zagrijava tavu, a ne površinu ploče za kuhanje.

Ukratko, indukcijske ploče za kuhanje daleko su učinkovitije od keramičkih ploča jer samo zagrijavaju tavu, a ne okolni zrak ili površinu ploče. Indukcijske ploče za kuhanje ostaju hladnije tijekom postupka kuhanja, keramička ploča zagrijava se samo od zaostale topline posude i brže gubi toplinu kad se isključi.

Kontroliranje

I keramičke i indukcijske ploče za kuhanje mogu vam pomoći u pripremi hrane s točnošću i kontrolom. Međutim, među njima još uvijek postoje neke razlike kojih bi kupci trebali biti svjesni.

Indukcijske i keramičke ploče za kuhanje imaju digitalne kontrole na dodir. Osim što dodaje dizajnersku vrijednost ploče za kuhanje, ovo vam pomaže i da budete precizniji pri podešavanju razine topline.

Ostale vrijedne značajke dodirnih kontrola, poput zaštita djece ili zaključavanja upravljačke ploče, odbrojavanja, gumba za pauzu i slično, mogu biti vrlo korisne zauzetom ukućaninu.

Indukcijske ploče za kuhanje, međutim, nude veću kontrolu kuhanja od keramičkih ploča, jer mogu u trenu odgovoriti na promjenu postavki grijanja. Električnim pločama za kuhanje treba vremena da se zagriju, s čime ćete se možda boriti za neke recepte.

Sigurnost

Keramičke i indukcijske ploče za kuhanje nude širok raspon učinkovitih sigurnosnih značajki koje značajno smanjuju rizik od ozljeda i oštećenja ploče za kuhanje.

Indukcijske ploče za kuhanje idealne su za svaki dom s malom djecom, jer se površina ne zagrijava poput keramičke ploče, a aktivira se čak i kad je uključena dok tava ne bude postavljena na zonu.

Keramičke ploče za kuhanje zadržavaju znatnu toplinu nakon kuhanja i do četiri ili pet puta više od indukcije, međutim, većina modela sada dolazi s indikatorom zaostale topline, tako da uvijek znate koje su zone još uvijek prevruće za dodir ili čišćenje.

Određeni modeli nude dodatne sigurnosne značajke koje će isključiti grijanje ako se prolije ili ako je posuda koja je postavljena na zonu za kuhanje prazna. Potonje od ovih značajki mogu spriječiti trajna oštećenja i skupe popravke.

Brzina

Keramičke ploče za kuhanje ne mogu se natjecati s indukcijskim pločama kad je riječ o brzini kojom se zagrijavaju.

Keramičke ploče za kuhanje sporije su od indukcijskih ploča jer elementu treba vremena da se zagrije, a i zato što se toplina gubi tijekom prijenosa između keramičke ploče za kuhanje i posuđa.

Magnetsko polje stvoreno indukcijskom pločom za kuhanje trenutno zagrijava posudu. S obzirom na to da se toplina ne gubi na površini ploče za kuhanje ili okolnom zraku, vrijeme kuhanja uvelike se smanjuje.

Čišćenje

Većina indukcijskih i keramičkih ploča za kuhanje imaju digitalne kontrole na dodir što znači da su potpuno ravne. Ovo je sjajna vijest kada je riječ o čišćenju ploče za kuhanje.

Većina ploča za kuhanje od keramike i indukcije ravne su, glatke površine, što znači da nema pukotina u koje bi hrana mogla pasti. To zauzvrat znači da je čišćenje ploče za kuhanje obično samo slučaj brisanja.

Međutim, budući da se keramičke ploče za kuhanje zagrijavaju, prolivena hrana može se ispeći na površini. Važno je obrisati izljeve s keramičke ploče za kuhanje kad je to sigurno. Ostavljanje kuhane ili izgorjele hrane na ploči kuhanja samo će otežati čišćenje i održavanje.

Posuđe za kuhanje

Indukcijske ploče za kuhanje zahtijevaju određenu vrstu posuđa; keramičke ploče za kuhanje prihvaćaju gotovo sve vrste posuđa, ali su manje energetski učinkovite. Imajte na umu da odabir indukcijske ploče za kuhanje može značiti da morate zamijeniti neke od postojećih posuđa. Brza provjera je postavljanje magneta na podnožje posuđa. Ako se magnet čvrsto drži, trebali biste biti u redu, lijevano željezo je sjajno, a velika posuda s rešetkom izvrstan je dodatak vašem indukcijskom vrhu za veće kuhanje i dobar wok s ravnom bazom učinit će azijsko kuhanje užitkom.

Keramičke ploče za kuhanje imaju bolji učinak kada se koriste s posuđem s ravnim dnom, jer povećavaju količinu posude koja je u kontaktu s toplinom i tako smanjuju vrijeme zagrijavanja.

Ako se odlučite za indukcijsku ploču kuhanja, obratite se svom stručnjaku za kuhanje kako biste pomogli u veličinama i stilovima posuđa koje najbolje odgovara vašim sklonostima kuhanja jer je posuđe s vremenom napredovalo.

Trošak

Troškovi kupnje i rada keramičkih i indukcijskih ploča za kuhanje uvelike se razlikuju. Važno je uzeti u obzir svoj stil kuhanja, sigurnost, račune za energiju i svoje vrijeme kada odlučujete koji je najprikladniji. Indukcijska ploča za kuhanje može biti malo veći početni trošak, ali daleko bolja opcija dugoročno.

Keramičke ploče za kuhanje obično su jeftinije za kupnju od indukcijskih ploča za kuhanje.

Tamo gdje su električni elementi razumno konzistentni u kvaliteti indukcijskih zavojnica mogu se uvelike razlikovati u kvaliteti i izvedbi. Kako je kaljeno staklo po kvaliteti prilično konzistentno, indukcijske zavojnice su ono što će značajno značiti kada se koristi. Provjerite sa svojim stručnjakom za kuhanje o razinama snage, rasporedu zona, ostalim značajkama, jamstvu itd. Kako biste utvrdili najbolju ploču za kuhanje u vašim okolnostima.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.