Cvjećarstvo

Praktični savjeti kako se uzgajaju ciklame na balkonu

Želite učiniti svoj balkon šarenijim? Dodavanje ciklama je savršen način za to. Saznajte kako održavati ciklame na balkonu.

ciklama.jpg
Foto: Pixabay

Ciklama je lijepa zimzelena biljka koja se često uzgaja kao sobna biljka zbog svojih lijepih, šarenih cvjetova. Međutim, kada nemate dovoljno mjesta u stanu ili jednostavno želite uljepšati balkon, možete dodati ciklame na balkon. No, kako održavati ciklame na balkonu?

Ciklame mogu preživjeti vani samo ako su zaštićene od izravnog sunčevog svjetla i hladnih vjetrova. Idealno bi bilo da se ciklama uzgaja na hladnom mjestu koje nije izloženo suncu i da bude zaštićena od jakih vjetrova. Također je važno da se ciklama ne zalijeva previše, jer previše vlage može uzrokovati truljenje korijena. Ako se uzgaja na otvorenom, ciklama treba biti posađena u dobro dreniranu zemlju kako bi se spriječila nakupljanje vode.

Za uzgoj ciklame na balkonu, preporučuje se korištenje posuda koje su dovoljno velike da omoguće ciklami da se razvije i raste. Također je važno odabrati posudu koja ima dobru drenažu kako bi se spriječila nakupljanje vode u posudi. Ciklame se najbolje uzgajaju u hladnijim mjesecima, poput jeseni i zime, kada je temperatura niža. Još jedan od načina da se osigura da ciklama preživi na balkonu je redovito provjeravati tlo i zalijevati biljku samo kada se zemlja osuši do kraja. Također je važno izbjegavati zalijevanje lišća i cvjetova kako bi se spriječila trulež.