Tehnologija

Upute za pravilnu rotaciju ekrana na računalu

Želite rotirati ekran na računalu, no niste sigurni kako to učiniti? Donosimo jednostavne upute za rotaciju ekrana.

ured-kompjuter.jpg
Foto: Pixabay

Rotacija ekrana je funkcija koja omogućuje korisniku da okrene zaslon na računalu ili mobilnom uređaju u vodoravni ili okomiti položaj. Ova funkcija može biti vrlo korisna kada se koristi uređaj u različitim uvjetima ili kada želimo promijeniti perspektivu prikaza sadržaja na ekranu.

Postoji nekoliko načina za rotaciju ekrana, ovisno o operativnom sustavu i vrsti uređaja koji se koristi. Na primjer, na Windows računalima, možete pritisnuti tipke "Ctrl" + "Alt" + "strelica gore" za vraćanje zaslona u izvorni položaj, ili "Ctrl" + "Alt" + "strelica lijevo/desno" za rotaciju ekrana u vodoravni položaj. Slična kombinacija tipki postoji i za Mac računala.

Na mobilnim uređajima poput Android i iOS, rotacija ekrana obično funkcionira pomoću senzora pokreta koji automatski prepoznaju orijentaciju uređaja. Ako se senzor ne aktivira, korisnici mogu upotrijebiti izbornik postavki kako bi omogućili ili onemogućili automatsku rotaciju ekrana ili ručno prebacili orijentaciju.

Rotacija ekrana je također korisna kada se koristi uređaj za prezentaciju ili dijeljenje zaslona s drugim korisnicima. Umjesto da se savijate nad uređajem kako bi svi mogli vidjeti, jednostavno možete rotirati zaslon kako bi svi imali jasnu i vidljivu sliku.

Ukratko, rotacija ekrana je korisna funkcija koja omogućuje korisnicima da okrenu zaslon na računalu ili mobilnom uređaju u željeni položaj. Postoji nekoliko načina za rotaciju ekrana, ovisno o uređaju i operativnom sustavu. Ova funkcija je posebno korisna u situacijama kada želimo promijeniti perspektivu prikaza ili kada dijelimo zaslon s drugim korisnicima.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.