Tehnologija

Što su mobilni podaci?

Zbunjuje vas pojam mobilnih podataka? Donosimo odgovor na pitanje što su mobilni podaci i čemu mobilni podaci služe.

mobilni-podaci.jpg
Foto: Pixabay

Mobilni podaci su internetski sadržaj koji se isporučuje mobilnim uređajima kao što su pametni telefoni i tableti putem bežične mobilne veze. Planovi mobilnih podataka nude različite količine prijenosa podataka mjesečno za različite cijene.

Kada znate što su mobilni podaci, važno je znati kako se troše mobilni podaci. Kada korisnici mobilnih podataka pristupaju web stranicama ili koriste mobilne aplikacije, njihovi uređaji primaju i prenose podatke s interneta. U nedostatku lokalne Wi-Fi veze, mobilni uređaj obično se povezuje putem usluge pretplate s pružateljem mobilne mreže.

No, kako funkcioniraju mobilni podaci? Mobilni podaci stvaraju bežičnu vezu omogućujući uređajima da komuniciraju putem radio frekvencija. Podaci učitani ili preuzeti putem mobilne mreže emitiraju se od ili do središnje mobilne bazne stanice, često smještene na mobilnom tornju. Jedna bazna stanica može pokriti široku geografsku lokaciju, a više stanica se može preklapati radi učinkovitog prijenosa podataka i osiguravanja pokrivenosti tisućama milja. Važno je znati što su mobilni podaci i kako funkcioniraju kako bi znali više o tehnologiji koja nas okružuje.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.