Tehnologija

Što je UPS napajanje? Kako funkcionira UPS napajanje?

Želite osigurati svoje podatke na računalu čak i kada nestane struje? UPS napajanje čini upravo to. Saznajte što je UPS napajanje i kako ono funkcionira.

napajanje.jpg
Foto: Pixabay

UPS napajanje, odnosno neprekidni izvor napajanja je uređaj koji omogućuje računalu da nastavi raditi barem kratko vrijeme kada dođe do prekida napajanja. Sve dok komunalna energija teče, ona također nadopunjuje i održava pohranu energije. Što je više energije pohranjeno, to se snaga može duže održavati, uz praktična ograničenja.

No, koja je najčešća vrsta UPS napajanja? UPS napajanje u stanju pripravnosti je najosnovnija verzija UPS napajanja. UPS u stanju pripravnosti pribjegava rezervnom baterijskom napajanju u slučaju uobičajenih problema s napajanjem kao što su nestanak struje, pad napona ili skok napona. Kada dolazna struja iz električne mreže padne ispod ili skoči iznad sigurne razine napona, UPS se prebacuje na istosmjerno napajanje iz baterije, a zatim ga prebacuje na izmjenično napajanje za rad povezane opreme.

Kada znate što je UPS napajanje, važno je znati kako UPS napajanje funkcionira. UPS napajanje je baterija u kutiji. UPS napaja uređaje koji su priključeni na njegove utičnice kada protok električne energije padne na neadekvatan napon ili ako dođe do potpunog prekida.