Tehnologija

Što je rom memorija?

Često čujete za izraz rom memorija u tehnologiji, no ne znate što je rom memorija? Donosimo jednostavan odgovor na pitanje što je rom memorija.

memorija.jpg
Foto: Pixabay

Memorija je ključni aspekt računala. Omogućuje korisnicima pohranu i obradu podataka koji su im potrebni za svakodnevne aktivnosti njihovog računala. Memorija je također jedna od najčešće korištenih komponenti u računalima, s više od 6 milijardi jedinica koje se prodaju svake godine. No, što je rom memorija i čemu rom memorija služi?

Rom se još naziva i memorija za čitanje. Rom je vrsta elektroničke memorije koja se ugrađuje u uređaj tijekom proizvodnje. Naći ćete rom čipove u računalima i mnogim drugim vrstama elektroničkih proizvoda. No, za što je rom memorija važna u računalu?

Rom je skraćenica za nepromjenjivu memoriju u računalima, što znači da su informacije trajno pohranjene na čipu. Memorija ne ovisi o električnoj struji za spremanje podataka, umjesto toga, podaci se zapisuju u pojedinačne ćelije pomoću binarnog koda. Nehlapljiva memorija koristi se za dijelove računala koji se ne mijenjaju, kao što je početni dio softvera za podizanje sustava ili upute za program zbog kojih vaš pisač radi. Isključivanje računala nema nikakav učinak na rom memoriju. Važno je znati što je rom memorija da bi znali kako računalo funkcionira.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.