Tehnologija

Što je mrežni adapter?

Zanima vas što je mrežni adapter i čemu mrežni adapter služi? Saznajte što je mrežni adapter.

mrežni-adapter.jpg
Foto: Pixabay

Mrežni adapter je komponenta unutarnjeg hardvera računala koja se koristi za komunikaciju preko mreže s drugim računalom. Omogućuje računalu povezivanje s drugim računalom, poslužiteljem ili bilo kojim mrežnim uređajem putem veze lokalne mreže. Mrežni adapter može se koristiti preko žične ili bežične mreže.

Kada znate što je mrežni adapter, važno je znati od čega se mrežni adapter sastoji. Mrežni adapter obično je jedina komponenta unutar računala za sučelje ili povezivanje s mrežom. Obično je izgrađen na tiskanoj ploči s premosnicima koji ga povezuju s matičnom pločom računala. Mrežni adapter za žičane mreže ima RJ-45 priključak koji koristi kabel s paricom za mrežno povezivanje.

No, kako funkcionira mrežni adapter? Mrežni adapter ne povezuje računalo izravno na internet, već na lokalnu mrežu, odnosno, na druge dijelove lokalne mreže. Neki od vanjskih mrežnih adaptera popularnih za mobilna prijenosna računala tražit će dostupne mreže na koje se mogu povezati, ali obično se često primjenjuje zaštita lozinkom. Važno je znati što je mrežni adapter kako bi znali kako funkcionira tehnologija koja nas okružuje.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.