Tehnologija

Što je matična ploča? Koja je funkcija matične ploče?

Što je matična ploča? Koja je funkcija matične ploče? Zašto je važna matična ploča?

matična-ploča.jpg
Foto: Pixabay

Matična ploča služi kao jedinstvena platforma za povezivanje svih dijelova računala. Povezuje procesor, memoriju, tvrde diskove, optičke pogone, video karticu, zvučnu karticu i druge priključke i kartice za proširenje izravno ili putem kabela. Matična ploča može se smatrati temeljnim dijelom računala.

Kada je poznato što je matična ploča, važno je navesti kako matična ploča funkcionira. Matična ploča je montirana unutar kućišta i sigurno je pričvršćena malim vijcima kroz prethodno izbušene rupe. Matična ploča sadrži priključke za povezivanje svih unutarnjih komponenti. Omogućuje jednu utičnicu za procesor, dok je za memoriju obično dostupan jedan ili više utora. Matične ploče imaju priključke za spajanje disketnog pogona, tvrdog diska i optičkih pogona putem vrpčastih kabela. Matična ploča nosi ventilatore i poseban priključak namijenjen za napajanje.

Ispred matične ploče nalazi se utor za periferne kartice pomoću kojeg se video kartice, zvučne kartice i druge kartice za proširenje mogu spojiti na matičnu ploču. Na lijevoj strani matične ploče imaju brojne priključke za spajanje monitora, pisača, miša, tipkovnice, zvučnika i mrežnih kabela. Matične ploče također imaju USB priključke koji omogućuju spajanje kompatibilnih uređaja. Važno je znati što je matična ploča i kako ona funkcionira kako bi znali na koji način računalo radi.