Ekonomija

Što je kupovni, a što prodajni tečaj?

Stalno čujete za pojmove poput kupovnog i prodajnog tečaja? Donosimo zašto je važno razumijeti što su kupovni i prodajni tečaj.

tečaj.jpg
Foto: Pixabay

Kako biste razumjeli što je kupovni a što prodajni tečaj, najprije treba spomenuti što je devizni tečaj. Devizni tečaj je tečaj po kojem će se jedna valuta zamijeniti za drugu valutu. Većina tečajeva je definirana kao promjenjiva i raste ili pada ovisno o ponudi i potražnji na tržištu. No, što je kupovni a što prodajni tečaj?

Prodajni tečaj je tečaj po kojem kupujete stranu valutu. Primjerice, kada u banci zamijenjujete kune za eure, vi zapravo kupujete eure od banke, a banka ih vama proda po svom prodajnom tečaju, te je tada cijena eura definirana prodajnim tečajem banke.

Kada znate što je prodajni tečaj, potrebno je znati i što je kupovni tečaj. Kupovni tečaj je tečaj koji banka koristi kada od vas kupuje stranu valutu i vraća vam domaću. Primjerice, kada želite sa američkim dolarima kupiti kune, tada će se gledati kupovni tečaj banke po kojem će banka kupiti dolare.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.