Tehnologija

Što je dron? Kako radi dron?

Čuli ste za nagli skok popularnosti dronova i zanima vas što je dron? Saznajte što je dron i kako dron funkcionira.

dron.jpg
Foto: Pixabay

Jednostavan odgovor na pitanje što je dron jest da je dron bespilotna letjelica. Dronovi su formalno poznatiji kao bespilotne letjelice ili sustavi bespilotnih zrakoplova. U osnovi, dron je leteći robot koji se može daljinski upravljati ili letjeti samostalno pomoću softverski kontroliranih planova leta u svojim ugrađenim sustavima, koji rade u sprezi s ugrađenim senzorima i globalnim sustavom pozicioniranja.

Kada znate što je dron, važno je znati kako su dronovi nastali i za što se koriste. Dronovi su se najčešće povezivali s vojskom. U početku su korišteni za vježbanje protuzračnih ciljeva, prikupljanje obavještajnih podataka i kao platforme za oružje. Dronovi se sada također koriste u nizu civilnih uloga, kao što je praćenje prometa, videografija, fotografija i osobna upotreba.

Osim odgovora na pitanje što je dron, važno je znati i kako dron funkcionira. Da bi letjeli, dronovi moraju imati izvor energije, poput baterije ili goriva. Također imaju rotore, propelere i okvir. Okvir drona obično je izrađen od laganog, kompozitnog materijala kako bi se smanjila težina i povećala upravljivost. Dronovi zahtijevaju kontroler koji operateru omogućuje korištenje daljinskih upravljača za pokretanje, navigaciju i slijetanje zrakoplova. Kontrolori komuniciraju s dronom pomoću radio valova. Važno je znati što je dron kako bi bili u toku s današnjom tehnologijom.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.