Tehnologija

Glavna razlika između QLED i UHD tehnologije

Kupujete novi televizor, no ne možete se odlučiti između QLED i UHD tehnologije? Koja je najveća razlika između QLED i UHD tehnologije?

uhd.jpg
Foto: Pixabay

Da biste znali koja je razlika između QLED i UHD tehnologije, potrebno je poznavati što je QLED tehnologija, a što uhd tehnologija. QLED primjenjuje male nanočestice zvane kvantne točke za stvaranje boja i slika na zaslonu. QLED televizori sijaju LED plavo svjetlo kroz sloj tekućih kristala koji daje varijante crvenog i zelenog svjetla. QLED televizori su znatno poboljšana iteracija u odnosu na prethodne LCD zaslone koji su koristili samo bijele LED diode kroz zaslon s tekućim kristalima za stvaranje boja i slika.

UHD je skraćenica za ultra high definition. UHD je počeo označavati rezolucije iznad 1080p. Budući da se većina razlučivosti između 1080p i 4k nikada nije koristila za televizore, termin UHD je funkcionirao. Nakon što je 4K postao standard, UHD je postao sinonim za rezolucije od 3840 x 2160 piksela ili više. No, koja je razlika između QLED i UHD?

QLED i UHD nisu konkurentske tehnologije. Glavna razlika između QLED i UHD tehnologije je ta što je UHD opisni izraz koji ne označava korištenu određenu tehnologiju, dok je QLED akronim za vrstu tehnologije prikaza koja se koristi. Za običnog potrošača to znači da neki proizvodi mogu biti i QLED i UHD. Važno je znati koja je razlika između QLED i UHD tehnologije kako biste odabravli savršen televizor za vas.