Tehnologija

Što je računalna memorija? Koju ulogu ima računalna memorija?

Što je računalna memorija? Koju ulogu ima računalna memorija? Saznajte sve o računalnoj memoriji.

računalna-memorija.jpg
Foto: Pixabay

Memorija je elektroničko mjesto za čuvanje uputa i podataka kojima računalo treba brzo doći. To je mjesto gdje se informacije pohranjuju za trenutnu upotrebu. Memorija je jedna od osnovnih funkcija računala jer bez nje računalo ne bi moglo pravilno funkcionirati. Računalnu memoriju također koriste operativni sustav, hardver i softver računala.

Tehnički postoje dvije vrste računalne memorije, a to su primarna i sekundarna računalna memorija. Izraz memorija koristi se kao sinonim za primarnu memoriju ili kao kratica za specifičnu vrstu primarne memorije koja se naziva memorija s izravnim pristupom, odnosno RAM. Ova vrsta memorije nalazi se na mikročipovima koji su fizički blizu mikroprocesora računala.

No, kako radi računalna memorija? Kada je program otvoren, učitava se iz sekundarne memorije u primarnu memoriju. Budući da postoje različite vrste memorije i pohrane, primjer za to može biti program koji se premješta sa SSD-a na RAM. Budući da se primarnoj pohrani pristupa brže, otvoreni program će moći komunicirati s procesorom računala bržim brzinama. Važno je znati što je računalna memorija i kako ona funkcionira kako bi znali kako funkcionira svijet oko nas.