Tehnologija

Koje su osnovne kombinacije tipki na tipkovnici?

U potrazi ste za kombinacijama tipki na tipkovnici koje će vam olakšati svakodnevno korištenje računala? Koje kombinacije tipki na tipkovnici morate poznavati?

tipke-na-tipkovnici.jpg
Foto: Pixabay

Svi česti korisnici računala moraju znati ponešto kombinacijama tipki na tipkovnici. U osnovi, kombinacije tipki su skup jedne ili više tipki koje pozivaju naredbu u nekoj aplikaciji. Dakle, možete povećati svoju produktivnost pozivanjem naredbi s nekoliko pritisaka na tipku, umjesto da tražite tu naredbu u korisničkom sučelju aplikacije. Ovo su najpopularnije kombinacije tipki na tipkovnici.

Jedne od najpopularnijih kombinacija tipki na tipkovnici su tipke za rad s tekstom. Ovi tipkovnički prečaci korisni su pri radu s tekstom u programima za obradu teksta, aplikacijama za e-poštu i još mnogo toga. Glavne kombinacije su tipki na tipkovnici za rad s tekstom su Ctrl + X (izrežite tekst), Ctrl + C (kopirajte tekst) i Ctrl + V (zalijepite tekst).

Sljedeće kombinacije tipki na tipkovnici su za rad u internetskom pregledniku. Ove kombinacije uključuju Ctrl + T (otvaranje nove kartice preglednika), Ctrl + W (zatvaranje kartice preglednika) te Ctrl + Broj (navigiranje po karticama preglednika). Ove kombinacije tipki na tipkovnici olakšavaju snalaženje na računalu.