Tehnologija

Koja je razlika između ram i rom memorije?

Sastavljate vlastito računalo i zanima vas koja je razlika između ram i rom memorije? Saznajte koja je razlika između ram i rom memorije kako bi iskoristili prave komponenete.

memorija.jpg
Foto: Pixabay

Memorija je ključni aspekt svakog računala i neophodna je za nesmetano funkcioniranje svakog operativnog sustava. Memorija omogućuje neometano i učinkovito funkcioniranje vašeg računala pohranjivanjem svih njegovih podataka i aplikacija. Također pomaže ubrzati vaše procese spremanjem podataka koje često koristite. No, koja je razlika između ram i rom memorije?

Ram se još naziva i radna memorija. Ram je nestabilna memorija, što znači da se informacije koje su privremeno pohranjene u modulu brišu kada ponovno pokrenete ili isključite računalo. Budući da se informacije pohranjuju električnim putem na tranzistorima, kada nema električne struje, podaci nestaju i to je ključna razlika između ram i rom memorije. Svaki put kada zatražite datoteku ili informaciju, ona se preuzima ili s diska za pohranu računala ili s interneta. Podaci su pohranjeni u ram-u, tako da svaki put kada se prebacite s jednog programa ili stranice na drugi, informacije su trenutno dostupne. Kada se računalo isključi, memorija se briše dok proces ne počne ponovno.

Najveća razlika između ram i rom memorije je dugotrajna pohrana. Rom je skraćenica za nepromjenjivu memoriju u računalima, što znači da su informacije trajno pohranjene na čipu. Memorija ne ovisi o električnoj struji za spremanje podataka, umjesto toga, podaci se zapisuju u pojedinačne ćelije pomoću binarnog koda. Važno je znati koja je razlika između ram i rom memorije kako biste znali na koji način funkcionira računalo koje svakodnevno koristite.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.