Tehnologija

Koja je optimalna brzina interneta?

Odabir optimalne brzine interneta je povezano s vašim potrebama korištenja interneta. Saznajte više o tome koja je optimalna brzina interneta.

ured-kompjuter.jpg
Foto: Pixabay

Odabir brzine interneta ovisi o potrebama korisnika i vrsti aktivnosti koju obavljaju. Za osnovne aktivnosti poput pregledavanja web stranica i slanja e-pošte, minimalna brzina od 2-5 Mbps je dovoljna. Za streaming videa u HD kvaliteti, preporučena minimalna brzina je 10 Mbps. Za online igre i streaming u 4K kvaliteti, preporučena brzina je 25 Mbps ili više.

Koja je optimalna brzina interneta ovisi o broju korisnika u kućanstvu i njihovim aktivnostima. U kućanstvima s više korisnika koji koriste internet za različite aktivnosti, preporučena minimalna brzina je 100 Mbps ili više. Ovisno o geografskom području, dostupne su različite brzine interneta, pa korisnici trebaju provjeriti koje brzine su dostupne na njihovoj lokaciji.

Korisnici mogu provjeriti brzinu interneta pomoću različitih online alata za testiranje brzine. Jedan od najčešće korištenih alata je Speedtest.net, koji mjeri brzinu interneta u stvarnom vremenu i daje rezultate u Mbps. U slučaju da ne dobivate očekivanu brzinu interneta, trebali biste kontaktirati svog davatelja internetskih usluga kako bi provjerio moguće probleme.