Tehnologija

Savjeti za zaštitu USB sticka: Kako zaštititi USB stick?

Jedan od načina zaštite USB sticka je postavljanje lozinke. Kako zaštititi USB stick?

usb-stick.jpg
Foto: Pixabay

USB stickovi jeftini su, prijenosni i praktični alati za zaštitu, pohranu, dijeljenje ili sigurnosno kopiranje digitalnih datoteka. Izvrsni su posebno za ljude koji rade na više računala tijekom dana jer jedan pogon ima sve njihove radne datoteke i programe i mogu ga ponijeti i koristiti gdje god žele. No, zbog slabe sigurnosti USB stickova potrebno je poznavati način kako zaštititi USB stick.

Windows 10 sustav je zaštitu USB sticka učinio vrlo jednostavnom. Najjednostavniji način zaštite USB sticka je zaštita cijelog uređaja lozinkom. Na taj je način sve na sticku osigurano, a čak i ako kasnije dodate novi sadržaj na stick, on će također biti zaštićen.

Prvi korak načina kako zaštitit USB stick je umetanje USB sticka u računalo. Zatim pronađite datoteke USB sticka u pretraživaču datoteka. Kliknite desni klik i odaberite uključi BitLocker. Odaberite upotrebu lozinke za otključavanje pogona i dvaput unesite lozinku. Odaberite dalje. Odaberite gdje ili kako želite primiti ključ za oporavak u sljedećem prozoru i odaberite dalje. Odaberite mogućnost kriptiranja cijelog pogona, a zatim odaberite dalje. Ovaj način kako zaštititi USB stick već je gotov te za kraj kliknite gumb za započinjanje šifriranja te će vaš USB stick biti zaštićen.