Računarstvo

Kako saznati koji hard disk imam?

Zanima vas koji hard disk imate i koliko prostora je slobodno na vašem hard disku? Donosimo jednostavan način kako saznati koji hard disk imate.

hard-disk.jpg
Foto: Pixabay

Hard disk je središte vašeg prijenosnog računala koje obrađuje svaki bajt podataka. Razumijevanje njegovih ključnih parametara i učenje kako provjeriti normalna radna ograničenja mogu vam pomoći da svoje fotografije, videozapise i dokumente ne izgubite zauvijek. No, za to je važno znati koji hard disk imate.

Osnove svakog hard diska su njegov kapacitet, sučelje, datotečni sustav, podaci o particiji i slobodni prostor na disku. Ovisno o operativnom sustavu i njegovoj verziji, točni koraci za pristup atributima pogona će se razlikovati. Međutim, okvirna slika uvijek je slična.

Prvi korak načina kako saznati koji hard disk imate je da pritisnite tipku Windows + R. Zatim upišite „MSINFO32“ i kliknite enter. Ova naredba otvoriti će prozor gdje vidite sve informacije o svom sustavu. Zatim otvorite komponente, kliknite na gumb „pohrana“ te gumb „diskovi“. Ovaj način kako provjeriti koji hard disk imate je gotov te ćete u prozoru vidjeti sve informacije o svom hard disku.