Tehnologija

Kako radi powerline adapter? Što je powerline adapter?

Susreli ste se s pojmom poweline aparter i ne znajte koja je njegova funkcija. Saznajte što je poweline adapter i kako radič.

powerline-adapter.jpg
Foto: Pixabay

Powerline adapteri koriste električne žice u vašem domu ili zgradi za povezivanje s vašom mrežom. To je alternativa provođenju mrežnih kabela kroz vaš dom ili zgradu. Većina električnih kompleta ima dva adaptera, svaki s priključkom za spajanje mrežnog kabela.

Jedan je uređaj uključen u električnu utičnicu i povezan s modemom ili usmjerivačem pomoću mrežnog kabela, dok je druga jedinica uključena u drugu električnu utičnicu i spojena na vaš uređaj koji podržava internet pomoću mrežnog kabela. No, kako radi powerline adapter?

Mrežni uređaj povezuje se s mrežnim adapterom pomoću ethernet kabela. Powerline adapter je uključen u zidnu električnu utičnicu. Nakon što ga priključite, možete koristiti powerline adapter za slanje i primanje medijskih datoteka i podataka putem električne mreže vašeg doma na drugi električni adapter priključen na drugom mjestu. Da biste to učinili, drugi mrežni adapter priključite u zidnu električnu utičnicu u blizini lokacije vašeg usmjerivača te je on povezan s vašim usmjerivačem pomoću Ethernet kabela. Važno je znati kako radi powerline adapter kako bi znali iskorištavati tehnologiju koja je svuda oko nas.