Tehnologija

Kako provjeriti je li mobitel hakiran?

Ponekad pomislite da vam je mobitel hakiran? Donosimo jednostavne metode kako biste provjerili je li vaš mobitel napadnut od nepoznate osobe.

mobitel.jpg
Foto: Pixabay

Mobiteli su postali središte našeg digitalnog života, pa nije ni čudo što su popularni među hakerima. Hakiranje mobitela može imati različite ciljeve, poput krađe podataka, prisluškivanja poziva, slanja spam poruka ili infekcije virusom. Ako osjećate da se vaš mobitel ponaša čudno, moguće je da je hakiran. U ovom članku ćemo vam dati nekoliko savjeta kako provjeriti je li vaš mobitel hakiran. Pogledajte 5. načina kako provjeriti je li mobitel hakiran.

Provjerite je li baterija brzo prazna

Jedan od znakova da je vaš mobitel hakiran je brzo pražnjenje baterije. Ako je vaš mobitel normalno trajao jedan dan, a sada se baterija brzo prazni, to bi mogao biti znak da na vašem mobitelu radi nešto što bi trebalo biti isključeno.

Provjerite neobične aktivnosti kako biste ustanovili je li hakiran

Ako primijetite neke neobične aktivnosti na mobitelu, to bi mogao biti znak da je hakiran. Primjerice, ako vam se samostalno otvaraju aplikacije, ako se vaš mobitel samostalno zaključava ili otključava, ili ako se pojavljuju nepoznati programi, to bi moglo biti upozorenje.

Provjerite podakovni promet

Ako je vaš mobitel hakiran, hakirer će najvjerojatnije koristiti vašu internetsku vezu kako bi došao do vaših podataka. Stoga biste trebali provjeriti podatkovni promet i vidjeti ima li nekih neobičnih aktivnosti.

Provjerite razinu sigurnosti

Provjera razine sigurnosti je važan korak u provjeri da li je mobitel hakiran ili ne. Možete provjeriti postavke sigurnosti na vašem mobitelu kako biste vidjeli ima li nekih sigurnosnih propusta. Ovako jednostavno provjeravate dali vam je mobitel hakiran.

Koristite antivirusni softver

Jedan od načina kako možete provjeriti da li je mobitel hakiran je korištenje antivirusnog softvera. Antivirusni softver će skenirati vaš mobitel i otkriti eventualne viruse i malware koji su prisutni na vašem mobitelu.