Tehnologija

Kako prepoznati hakirani mobitel?

Svi se najčešće nalaze u situaciji da im doslovno mobitel „podivlja“. Je li to već od jedan od znakova provale na vaš mobitel? Donosimo kako jednostavno prepoznati hakirani mobitel.

mobitel.jpg
Foto: Pixabay

Kako prepoznati hakirani mobitel? Prepoznati da je vaš mobitel hakiran može biti izazovno, ali postoje neki znakovi koje biste mogli primijetiti. Ako primijetite neke od ovih znakova, to bi mogao biti znak da netko drugi ima pristup vašem mobilnom uređaju. Prvi znak da je mobitel hakiran može biti smanjena trajnost baterije. Ako se baterija brzo prazni iako niste koristili telefon, to bi mogao biti znak da nešto radi u pozadini.

Drugi znak je sporije djelovanje telefona. Ako vam aplikacije traju dulje da se otvore, ili se uređaj značajno usporava. Nepoznati pozivi ili poruke također mogu biti znak da je vaš mobitel hakiran.

Ako primijetite da vaš telefon poziva ili šalje poruke drugima bez vašeg dopuštenja, to bi mogao biti znak da je netko dobio pristup vašem uređaju.

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, prva stvar koju biste trebali učiniti je instalirati antivirusni program.

Također biste trebali promijeniti svoje lozinke i podesiti svoje sigurnosne postavke na najvišu razinu kako biste spriječili daljnje pokušaje hakiranja.

Ukratko, prepoznavanje hakiranog mobilnog uređaja može biti izazovno, ali ako primijetite smanjenu trajnost baterije, sporije djelovanje, ili primjete da se uređaj čudno ponaša, to bi mogao biti znak da se radi o prepoznavanju hakiranog mobitela. U takvim situacijama, najbolje bi bilo kontaktirati stručnjaka ili instalirati antivirusni program kako biste se zaštitili od daljnjih pokušaja hakiranja.