Praktični savjeti

Kako izračunati cijenu bez PDV-a?

Jeste li ikada izračunavali cijenu bez PDV-a? Donosimo kratki vodič i formulu kako izračunati cijenu bez PDV-a.

PDV ili porez na dodanu vrijednost je oblik poreza koji se primjenjuje na gotovo sve vrste proizvoda i usluga u mnogim državama. To je obično postotak cijene proizvoda ili usluge koji se dodaje na račun kako bi se naplatio porez. PDV se često primjenjuje na razne vrste robe, odjeće, hrane, goriva, telekomunikacija i raznih usluga, poput turizma i ugostiteljstva. Ali kako izračunati cijenu bez PDV-a?

Kada kupujete proizvod ili uslugu koja uključuje PDV, cijena uključuje i iznos poreza. Da biste izračunali cijenu bez PDV-a, morate od cijene proizvoda ili usluge oduzeti iznos PDV-a koji se primjenjuje. Izračunavanje cijene bez PDV-a je korisno kada poslujete s tvrtkama koje traže specifičnu cijenu bez PDV-a, poput poslovnih kupaca ili kupaca izvan države.

Da biste izračunali cijenu bez PDV-a, morate znati iznos PDV-a i postotak PDV-a koji se primjenjuje na proizvod ili uslugu. Ako je PDV 25 posto, primjerice, da biste izračunali cijenu bez PDV-a, trebate podijeliti cijenu s 1,25 (100% + 25% = 1,25). Primjerice, ako proizvod košta 125 kuna sa PDV-om, cijena bez PDV-a iznosi 100 kuna (125 kuna / 1,25 = 100 kuna). Izračunavanje cijene bez PDV-a je jednostavan način da saznate koliko su stvarno troškovi proizvoda ili usluge, te da pravilno fakturirate svoje poslovanje. Uvijek je dobro znati kako izračunati cijenu bez PDV-a.