Tehnologija

Koji su osnovni dijelovi matične ploče?

Jeste li znali da je matična ploča najvažniji dio računala? Saznajte što je matična ploča i koji su najvažniji dijelovi matične ploče.

matična-ploča.jpg
Foto: Pixabay

Matična ploča je jedan od najvažnijih dijelova računala, jer povezuje sve druge dijelove računala i omogućuje im međusobnu komunikaciju. Matična ploča se nalazi unutar kućišta računala i na njoj se nalaze utičnice za sve glaven dijelove matične ploče. No, koji su dijelovi matične ploče?

Glavni dio matične ploče je čipset. Čipset je skup mikročipova koji se nalaze na matičnoj ploči i služe za povezivanje različitih dijelova računala. Čipset se sastoji od sjevernog i južnog mosta, pri čemu sjeverni most upravlja procesorom, a južni most upravlja drugim dijelovima računala.

BIOS je sljedeć dio matične ploče. BIOS je program koji se nalazi na matičnoj ploči i služi za osnovnu kontrolu hardverskih dijelova računala. BIOS se uključuje prilikom pokretanja računala i provjerava ispravnost rada svih dijelova računala. Matična ploča je ključni dio računala, a dijelovi matične ploče su važni jer oni određuju rad računala.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.