Tehnologija

Koji su glavni dijelovi matične ploče?

Zanima vas kako radi matična ploča i koji su dijelovi matične ploče? Saznajte koji su osnovni dijelovi matične ploče.

Play logo

Matična ploča omogućuje povezivanje između hardverskih komponenti računala, poput procesora, memorije, tvrdog diska i video kartice. Postoji više vrsta matičnih ploča, dizajniranih da odgovaraju različitim vrstama i veličinama računala. Svaka vrsta matične ploče dizajnirana je za rad s određenim vrstama procesora i memorije, tako da ne rade sa svakim procesorom i vrstom memorije. Međutim, svaka matična ploča ima sve osnovne dijelove matične ploče potrebne za funkcioniranje matične ploče.

Play logo

Matična ploča ima preko 50 čipova i utora, međutim glavni dijelovi matične ploče su središnja procesorska jedinica, RAM utori i utor za napajanje. Središnja procesorska jedinica je procesor koji upravlja svim funkcijama računalnog sustava. Cjelokupni tijek zadataka i funkcija kontrolira središnja procesorska jedinica.

RAM utori sljedeći su dio matične ploče. RAM utori se koriste za povezivanje RAM-a u računalni sustav. U općem računalnom sustavu uglavnom postoje dva RAM utora, ali ponekad na matičnoj ploči može biti više od četiri utora za povećanje memorije računalnog sustava. Utor za napajanje je dio matične ploče koji služi za napajanje električnom energijom računalnog sustava kako bi se mogao pokrenuti i obavljati svoje funkcije. Važno je poznavati koji su dijelovi matične ploče kako bi znali kako funkcionira tehnologija koja nas okružuje.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.