Tehnologija

Kako se koristi i čemu služi tipka ctrl?

Primijetili ste zbunjujuće tipke na tipkovnici? Ne znate čemu služi tipka ctrl? Tipka ctrl ima važnu funkciju prilikom pisanja na tipkovnici.

tipkovnica.jpg
Foto: Pixabay

Osim tipki za standardna slova i brojeve na tipkovnici, postoje i tipke s manje očitim funkcijama. Na primjer, jedna od najčešće korištenih tipki je tipka ctrl. Kada se tipka ctrl kombinira s nekim drugim tipkama na tipkovnici, osigurava da se unese drugačija naredba. Prečaci tipke Ctrl se rijetko koriste, ali su vrlo korisni.

Tipka ctrl sama po sebi nema funkciju. No, čemu onda služi tipka ctrl? Tipka ctrl izvodi naredbe samo u kombinaciji s drugim tipkama. Ove naredbe variraju ovisno o aktivnom prozoru. Na primjer, izvodit će različite naredbe kada se koristi u programu za obradu teksta nego kada se koristi u internetskom pregledniku.

Na tipkovnici postoje dvije tipke ctrl koje se obje nalaze u donjem redu. Tipkovnički prečaci olakšavaju izvođenje naredbi za koje bi inače bilo potrebno više klikova mišem. Neki od glavnih naredbi tipke ctrl su ctrl + c (kopiraj), ctrl + v (zalijepi) i ctrl + x (izreži). Vrijedi odvojiti vrijeme da zapamtite najvažnije prečace tipke Ctrl jer ih možete koristiti za izvođenje istih uobičajenih naredbi u različitim programima te uštedjeti vrijeme.