Tehnologija

Kako se koristi i čemu služi tipka altgr?

Zbunjuje vas tipka altgr na tipkovnici? Kada naučite koristiti tipku altgr, život će vam postati lakši. Saznajte kako se koristi i čemu služi tipka altgr.

tipke-na-tipkovnici.jpg
Foto: Pixabay

Neke tipke na tipkovnici vašeg računala imaju više funkcija. Posebni znakovi kao što su znak € ili @, koji se općenito rjeđe koriste, pohranjuju se kao treći znakovi. Njima se može pristupiti istovremenim pritiskom na tipku altgr. No, čemu služi tipka altgr i kako se koristi?

Uz tipku altgr možete brzo i jednostavno koristiti alternativne dodjele tipki. Tipka altgr sama po sebi nema nikakvu funkciju, ali u kombinaciji s ostalim tipkama na tipkovnici, tipka altgr ima drugačije naredbe. Primjerice, pritiskom na slovo V dok držite altgr nastaje znak „@“, a pritiskom na E dok držite altgr nastaje znak „€“.

Na većini tipki na tipkovnici nalazi se dodatni znak ispod glavnog znaka. Taj dodatni znak pristupa se tipkom altgr. Tipka altgr se nalazi desno od razmaknice, a lijevo od strelica na tipkovnici. Kada ste naučili čemu služi tipka altgr, možete ubrzati i olakšati snalaženje na računalu.