Savjeti

Na koju ruku ide sat? Koja su pravila za nošenje sata?

Ne možete se odlučiti na kojoj ruci da nosite sat? Saznajte na koju ruku ide sat te koje su prednosti nošenja sata na toj ruci.

sat.jpg
Foto: Pixabay

Većina ljudi nosi svoj ručni sat na nedominantnoj ruci. To znači da mnogi ljevoruki pojedinci svoj sat nose na desnoj ruci. Upravo to je i razlog zašto su određene marke satova razvile modele za ljevoruke ljude, s krunicom i štitnicima krunice na lijevoj strani kućišta sata za razliku od desne, što ga čini udobnijim za ljevake. No, na koju stranu ide sat?

Odgovor na pitanje na koju ruku ide sat leži u samom dizajnu sata. Velika većina satova ima kotačić za mijenjanje vremena na desnoj strani kućišta sata. Ako sat nosite na lijevoj ruci, krunica postaje lako dostupna, što olakšava promjenu vremena. S druge strane, ako sat nosite na desnoj ruci, bit će nemoguće promijeniti vrijeme sa satom na ruci. To znači da morate skinuti sat kako biste podesili vrijeme.

Još jedna činjenica koja odgovara na pitanje na koju ruku ide sat je dominantnost desne ruke. Ovo je ključni razlog zašto je nošenje sata na lijevoj ruci norma. Budući da više koristite dominantnu ruku i aktivniji ste s njom, lakše je slučajno ogrebati ili slomiti sat kada ga nosite na desnoj ruci. Osim toga, ako ste dešnjak i nosite sat na desnoj ruci, sat bi vam mogao smetati, kao i otežati okretanje zgloba. Kao takav, vaš sat neudobno stoji dok obavljate zadatke desnom rukom.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.