Osnovne karakteristike murano stakla

Murano staklo se odnosi na stakleno posuđe napravljeno na otoku Murano u Veneciji u Italiji.

murano-staklo.jpg
Foto: Pixabay

Murano staklo je svakako vrijedno, prije svega jer je oblik umjetnosti. Mnoge predmete od muranskog stakla možete pronaći u najpoznatijim svjetskim muzejima.

Određene tehnike izrade muranskog stakla vrlo su složene i zahtijevaju nevjerojatnu vještinu i preciznost uz umjetnički talent.

Filigrana, Reticello i Zanfirico neke su od najrjeđih i najcjenjenijih tehnika izrade muranskog stakla koje uključuju zagrijavanje, rastezanje i uvijanje staklenih štapova u razrađene dizajne poput čipke. Millefiori je još jedna tehnika gdje su sitni komadi staklenih štapića s dizajnom iznutra spojeni u uzorke poput popluna.

Komadi od muranskog stakla s godinama postaju sve vrijedniji. Svako razdoblje izrade muranskog stakla ima jedinstvenu privlačnost. Najvrjedniji su oni predmeti koji su preživjeli iz 16., 17., 18. i 19. stoljeća Venecije, od kojih se mnogi nalaze u muzejima, dok se drugi pomno čuvaju u privatnim zbirkama.

Lakše je naići na umjetnine iz 20. stoljeća, a djela iz sredine stoljeća čine većinu baštine Murano Art Glass ovog stoljeća.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.