No na tome putu pomoći će vam i ovi kuharski trikovi:
- Držite crveni luk u hladnjaku: lakše ćete ga isjeckati i manje će vam suziti oči.
- Želite li ispeći kremastija jaja na kajganu dodajte im mrvicu vrhnja za kuhanje.
- Zamrznite ljetno bobičasto voće na sljedeći način: rasporedite ga po protvanu za pečenje i tako stavite u led. Nakon zamrzavanja premjestite ga u vrećice za pohranu. Umjesto stopljenih gruda imat ćete odvojene plodove.
- Ne znate prepoznati al dente špagete? Pažljivo izvadite jedan rezanac iz kipuće vode, pustite da voda istekne iz njega pa ga bacite na okomito postavljen keramički tanjur. Ako ostane zalijepljen – vrijeme je za gašenje štednjaka! Ako pak sklizne s površine nastavite kuhati.
- Preko dizanog tijesta stavite mokru krpu, pa se isto neće skoriti i tako upropastiti pečenje kruha, peciva i drugih pekarskih slastica.
- Ulje za prženje dodajte na prethodno zagrijanu tavu, i tako spriječite lijepljenje namirnica za dno.
- Želite izvući svu vlagu iz neke namirnice, a ne želite kupovati profesionalni dehidrator? Stavite je u pećnicu na najnižu moguću temperaturu, a vrata pećnice ostavite priškrinuta uz pomoć drvene kuhače.
- Za desert vam treba samo pola jabuke? Polovinu koju ne planirate iskoristiti pošpricajte limunovim sokom i tako spriječite tamnjenje ploda.
- Namažite zaleđeno meso s malo octa, kako bi ubrzali proces odmrzavanja, ali i omekšali meso prije termičke obrade.
- Produljite svježinu i spriječite prijevremeno kvarenje mlijeka na sljedeći način: ubacite prstohvat soli u mlijeko nakon što prvi put otvorite bocu.
- Glazuru ćete lakše ravnomjerno razmazati preko torte ako nož nakratko namočite u toploj vodi, a onda se bacite na ukrašavanje.
- Domaći sladoled brže će se zalediti u aluminijskoj posudi.
- Stvrdnjuje li vam se sadržaj soljenke? Stavite u posudicu par zrna nekuhane riže koji će popiti svu vlagu.
- U juhu ste stavili previše soli? U juhu stavite sirovi krumpir i pustite da se kuha dok ne 'popije' sav višak ovog začina.
- Salatu ćete ravnomjernije začiniti ako sve sastojke dresinga prvotno promiješajte u staklenoj zdjelici s poklopcem, a tek onda prelijete preko povrća.
- Svježoj ribi ćete lakše odstraniti ljuske, ako ju cijelu uronite u kipuću vodu na jednu minutu, pa onda nastavite uobičajenim putem.
- Dodajte prstohvat soli u kipuću vodu prije nego što stavite kuhati jaja i tako spriječite eventualno pucanje opne. (Jaja nemojte 'bacati' u vodu, već ih nježno položite u kipuću vodu uz pomoć žlice.)
- Krišku jabuke položite na stvrdnutu grudu smeđeg šećera jer će ju ona 'opustiti'.
- Ne ostavljajte začine u blizini štednjaka jer gube svoj okus na vlažnim, svijetlim i toplim mjestima.
- Ne podnosite miris i okus dinstanog češnjaka? Ispecite ga u ljusci u pećnici, pa onda kremastu strukturu dodajte umacima, mesu i drugim jelima.
Dobar tek!