Slana pita od sira upravo je ono što vam treba za doručak. To je odličan spoj sira i tijesta, a osim za doručak možete ju konzumirati apsolutno bilo kada. Također nije jako zasitna i “teška”, a okusom je baš onako savršan kako treba biti.
Sastojci za slanu pitu od sira:
- 250 grama oštrog brašna
- 100 grama margarina
- žlica soli
- 800 ml mlijeka
- 400 grama svježeg sira
- 2 jaja
- premaz: 1 jaje, malo mlijeka, mješavina sjemenki
Od b rašna, margarina, soli i mlijeka zamijesite tijesto. Ostavite da odstoji, a za to vrijeme pripremite nadjev tako da razmutite jaja i pomiješate sa sirom. Ako vam se čini neslano, možeete dodati prstohvat soli.
Tijesto podijelite na dvije polovice. Prvu polovicu razvaljajte i stavite u okrugli kalup za pečenje koji ste podmazali. Na tijesto stavite nadjev od sira, a gore stavite drugu razvaljanu koru. Stavite pećnicu da se grije na 200 stupnjeva, a za to vrijeme pripremite nadjev za premaz. Razmutite jaje, malo mlijeka i kistom premažite preko gornjeg sloja tijesta. Ako želite, posipajte s različitim sjemenkama. Stavite da se peče do 30 minuta na 200 stupnjeva.
Slana pita od sira može se ponijeti i kao to-go jelo, a možete ga poslužiti i kao dodatak drugim jelima. Odabir je na vama, samo se potrudite da se slana pita od sira pripremi!