Ovo su božićni kremasti kolači izvrsne prezentacije aromatizirani cimetom, punjeni vrlo ukusnom i kremastom slatkom kremom od jaja. Evo kako se pripremaju ovi božićni kremasti kolači.
Sastojci za božićne kremaste kolače:
- 5 jaja
- 150 grama tamno smeđeg šećera
- 1 žlica cimeta u prahu
- 100 grama višenamjenskog brašna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica praška za pecivo
Za nadjev:
- 100 grama šećera
- 100 ml vode
- 5 žumanjaka
- 1 kora limuna
- 1 štapić cimeta
Božićni kremasti kolači priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Okrugli kalup za tortu (25 x 6 centimetara) namastite margarinom i pospite brašnom za početak pripreme božićnog kremastog kolača.
Mikserom na srednjoj brzini tucite jaja i smeđi šećer dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte cimet i ekstrakt vanilije i tucite 2 do 3 minute. Smanjite brzinu miksera na najmanju, dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i miješajte dok ne dobijete homogenu i kremastu smjesu.
Ulijte smjesu u pripremljenu tepsiju i pecite dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista, oko 25 minuta. Isključite pećnicu, izvadite kalup i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Božićni kremasti kolači nadjev:
U posudi umutite žumanjke za pripremu nadjeva za božićni kremasti kolač. U lonac stavite šećer, vodu, koricu limuna i štapić cimeta. Promiješajte i stavite tavu na laganu vatru dok ne počne ključati. Ugasite vatru, uklonite koru limuna i štapić cimeta i ostavite da se ohladi oko 5 minuta (sačuvajte štapić cimeta). Božićni kremasti kolač skoro je gotov.
U umućene žumanjke polako dodajte prethodnu smjesu i miješati žicom dok se ne dobije jednolična smjesa. Ulijte u lonac zajedno sa štapićem cimeta i stavite na laganu vatru oko 15 minuta dok ne postane kremasto, povremeno miješajući.
Ugasite vatru, izvadite štapić cimeta i ostavite da se malo ohladi. Prerežite tortu na pola dugim oštrim nožem. Donju krišku torte stavite na pladanj i premažite nadjevom. Pokrijte gornjim dijelom torte i poslužite ovaj božićni kremasti kolač.