Osim što imate potpunu kontrolu nad sastojcima, sushi možete prilagoditi vlastitom ukusu: s lososom, tunom, povrćem ili čak voćnim varijantama za one odvažnije
Zamislite večer u kojoj se Japan doslovno preseli u vašu kuhinju. Umjesto naručivanja dostave ili čekanja u restoranu, zašto ne biste sami pokušali napraviti sushi? Iako izgleda kao kulinarski izazov, izrada sushija kod kuće može biti zabavno, kreativno i – iznenađujuće jednostavno. Osim što imate potpunu kontrolu nad sastojcima, sushi možete prilagoditi vlastitom ukusu: s lososom, tunom, povrćem ili čak voćnim varijantama za one odvažnije.
U nastavku donosimo osnovni recept za maki sushi (rolani sushi), koji je idealan za početnike. Sve što trebate je nekoliko ključnih sastojaka, malo strpljenja i dobar apetit.
Sastojci:
- 1 šalica sushi riže (kratkozrna riža)
- 1 ½ šalica vode
- 3 žlice rižinog octa
- 1 žlica šećera
- ½ žličice soli
- 4 lista nori (alge za rolanje)
- Soja umak (za posluživanje)
- Wasabi i ukiseljeni đumbir (po želji)
- Sirovi losos (sushi kvalitete) – narezan na tanke trakice
- Krastavac – narezan na štapiće
- Avokado – narezan na trakice
- Mrkva – tanko rezana (po želji)
- Krem sir (opcionalno)
Priprema:
- Isperite sushi rižu pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Kuhajte je prema uputama (obično 1 šalica riže + 1 ½ šalica vode, 15-ak minuta kuhanja). Kad je riža gotova, ostavite je poklopljenu još 10 minuta.
- U međuvremenu zagrijte rižin ocat, šećer i sol dok se šećer ne otopi (ne kuhajte). Umiješajte u toplu rižu i lagano promiješajte. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Postavite bambusovu prostirku (makisu), a na nju stavite list prozirne folije – tako će se riža manje lijepiti. Na to stavite list nori algi, sjajnom stranom prema dolje.
- Navlažite ruke i nježno rasporedite sloj riže po algi (ostavite oko 2 cm praznog ruba na vrhu). U sredinu položite odabrano punjenje – npr. trakicu lososa, krastavca i avokada.
- Pažljivo zarolajte pomoću prostirke, čvrsto pritiskajući kako biste dobili kompaktnu rolu. Kad završite, malo navlažite prazan rub algi da se zalijepi.
- Oštrim, vlažnim nožem izrežite rolu na 6–8 komada. Poslužite s umakom od soje, malo wasabija i ukiseljenog đumbira sa strane.