403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
ADVENT NA ŽENA.HR

Slatka salama: Nezaobilazna blagdanska poslastica bez pečenja

Slatka salama: Nezaobilazna blagdanska poslastica bez pečenja
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Ovaj recept za slatku salamu spaja bogatstvo čokolade i hrskavost keksa umotanih u nježnu oblatnu. Idealan je za sve koji vole tradicionalne okuse i kolače koji se tope u ustima

Miris cimeta, klinčića i svježe pečenih kolača nepogrešiv je znak da su stigli najsvečaniji dani u godini. U vrijeme adventa, dok planiramo blagdanske jelovnike, često tražimo recepte koji su istovremeno ukusni, efektni i ne zahtijevaju sate provedene uz pećnicu. Upravo je takva slatka salama – omiljeni klasik koji se generacijama priprema u našim domovima, a čija popularnost ne jenjava.

Ovaj božićni kolač, koji svojim izgledom podsjeća na pravu mesnu salamu, idealno je rješenje za sve koji žele obogatiti svoj blagdanski stol bez stresa i kompliciranih postupaka. Ne samo da je jednostavna za pripremu, već se može napraviti i danima unaprijed, što je čini savršenim saveznikom u užurbanoj blagdanskoj pripremi.

Desert koji spaja generacije i kulture

Iako je u našim krajevima duboko ukorijenjena, slatka salama nije isključivo hrvatski izum. Slične slastice popularne su diljem Europe, a mnogi izvori navode Portugal i Italiju kao njezinu domovinu. U Italiji je poznata kao salame di cioccolato, a u nekim regijama nosi i simpatične nazive poput salame del Papa (papina salama) ili salame Turco (turska salama). Osnovna ideja svugdje je ista: stvoriti slatki valjak od čokolade, keksa i drugih dodataka koji, kada se nareže, podsjeća na presjek salame gdje komadići keksa i orašastih plodova glume masnoću.

Ova poslastica poznata je i kao "lijeni kolač" jer ne zahtijeva termičku obradu, osim otapanja sastojaka. Upravo ta jednostavnost omogućila joj je da postane dio obiteljske tradicije, desert koji su nekada pripremale naše bake, a danas ga s jednakim veseljem rade i mlađe generacije, često uz pomoć najmlađih članova obitelji kojima je oblikovanje smjese poput igre.

Slatka salama recept

Ovaj recept spaja bogatstvo čokolade i hrskavost keksa umotanih u nježnu oblatnu. Idealan je za sve koji vole tradicionalne okuse i kolače koji se tope u ustima.

Sastojci:

  • 2 lista oblatni
  • 200 g tamne čokolade za kuhanje (minimalno 50% kakaa)
  • 200 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 3 jaja
  • 200 g mljevenih keksa (npr. Petit Beurre)
  • 100 g mljevenih oraha
  • 2 žlice ruma

Priprema:

  • Pripremite oblatne: Na čistu radnu površinu položite vlažnu kuhinjsku krpu. Na nju stavite jedan list oblatne, prekrijte ga drugom vlažnom krpom, zatim stavite drugi list i njega prekrijte trećom vlažnom krpom. Ostavite ih tako oko 30 minuta da omekšaju i postanu savitljive.
  • Otopite sastojke: U posudu za kuhanje na pari (ili u manju posudu koju ste stavili iznad veće s kipućom vodom) stavite maslac, izlomljenu čokoladu, šećer i jaja. Miješajte pjenjačom dok se svi sastojci ne otope i ne povežu u glatku, gustu kremu.
  • Sjedinite smjesu: Maknite kremu s vatre. U još toplu smjesu umiješajte mljevene kekse, mljevene orahe i rum. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili. Ostavite smjesu da se malo ohladi.
  • Zarolajte salamu: Uklonite gornje krpe s oblatni. Na svaki list, s grubljom stranom okrenutom prema gore, ravnomjerno rasporedite polovicu pripremljene smjese. Pažljivo, počevši od šire strane, zarolajte oblatnu u čvrstu roladu.
  • Osušite i ohladite: Zarolane salame prebacite na lim za pečenje ili dasku i ostavite ih na sobnoj temperaturi nekoliko sati, a najbolje preko noći, kako bi se osušile i stisnule.

Savjeti za posluživanje i čuvanje

Jednom kada se salama potpuno stisne, spremna je za posluživanje. Oštrim nožem režite je na ploške debljine oko pola centimetra i posložite na tanjur za posluživanje. Izvanredno se slaže s crnom kavom ili čajem i nezaobilazan je dio svake blagdanske plate s kolačima.

Slatku salamu čuvajte u hladnjaku, dobro zamotanu u prozirnu foliju, gdje može stajati i do tjedan dana. Također je odlična za zamrzavanje. Cijelu roladu ili narezane komade zamotajte u foliju i stavite u vrećicu za zamrzavanje. U zamrzivaču može stajati i do tri mjeseca. Prije posluživanja, jednostavno je izvadite i ostavite na sobnoj temperaturi dvadesetak minuta da se malo opusti.

Bilo da se držite klasičnog recepta ili se odlučite za eksperimentiranje, slatka salama je desert s kojim ne možete pogriješiti. Njezina jednostavnost i bogat okus čine je savršenim slatkim zalogajem koji će uljepšati svako blagdansko okupljanje.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx