403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
ADVENT NA ŽENA.HR

Slatka blagdanska tradicija: Božićni keksi s cimetom i medom

Slatka blagdanska tradicija: Božićni keksi s cimetom i medom
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Božićni keksi s cimetom i medom jedan su od onih slatkih klasika bez kojih je blagdanski stol teško zamisliti. Jednostavni za pripremu, a bogati okusom, savršeni su uz šalicu čaja ili kuhanog vina te su idealni i kao mali, mirisni poklon iz kućne radinosti

Zatvorite oči i zamislite miris Božića. Velike su šanse da ste upravo osjetili toplu, slatku aromu cimeta i meda kako se širi iz pećnice. Upravo taj miris utkan je u jedan od najdražih blagdanskih klasika – kekse s medom i cimetom, poznatije kao medenjaci. Ovi božićni keksi nisu samo slastica; oni su simbol topline doma, obiteljskog okupljanja i slatkog iščekivanja. Priprema ovih keksa jednostavan je i zabavan ritual koji će u vaš dom unijeti pravi duh blagdana.

Iako danas uživamo u mekim i prhkim verzijama, medenjaci su tradicionalno bili tvrđi keksi. Pekli su se među prvima, često tjednima prije Božića, jer se znalo da će stajanjem omekšati i postati još ukusniji. Nekada su se smatrali skromnom slasticom, no s vremenom su postali neizostavan dio svake blagdanske trpeze. Danas, uz klasične recepte, postoje brojne inačice koje ih čine omiljenima među svim generacijama.

Slatka blagdanska tradicija: Božićni keksi s cimetom i medom

Keksi s medom i cimetom recept

Ovaj recept spaja tradicionalnu osnovu s nekoliko modernih trikova kako biste dobili kekse koji su istovremeno aromatični, mekani i savršeni za ukrašavanje. Tajna je u pravilnom omjeru sastojaka i nekoliko ključnih koraka u pripremi.

Sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 125 g maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
  • 100 g smeđeg šećera (daje bogatiju aromu)
  • 1 veliko jaje
  • 100 ml meda (oko 4-5 žlica)
  • 1 čajna žličica sode bikarbone ili praška za pecivo
  • 2 čajne žličice cimeta
  • ½ čajne žličice mljevenog đumbira (po želji)
  • Prstohvat mljevenog klinčića ili muškatnog oraščića (po želji)
  • Prstohvat soli

Priprema:

  • Priprema suhih sastojaka: U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu (ili prašak za pecivo), sol i sve začine. Dobro promiješajte pjenjačom kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili.
  • Miksanje maslaca i šećera: U drugoj, većoj zdjeli, mikserom kremasto izradite omekšali maslac i smeđi šećer. Miksajte dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
  • Dodavanje mokrih sastojaka: U smjesu maslaca i šećera dodajte jaje i med, pa nastavite miksati dok se sve ne sjedini u glatku kremu.
  • Spajanje smjesa: Postupno dodajte mješavinu suhih sastojaka u mokre, miješajući na najmanjoj brzini miksera ili špatulom. Miješajte samo dok se tijesto ne poveže. Nemojte ga predugo mijesiti. Tijesto će biti mekano i pomalo ljepljivo.
  • Hlađenje tijesta: Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite ga u hladnjak na najmanje sat vremena (a može i preko noći). Ovaj korak je ključan ako želite raditi kekse kalupima jer će se ohlađeno tijesto lakše valjati i neće se širiti tijekom pečenja.
  • Oblikovanje i pečenje: Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko pola centimetra. Kalupima izrezujte željene oblike (zvjezdice, srca, boriće) i slažite ih na lim.
  • Pecite 10 do 12 minuta, odnosno dok rubovi ne postanu blago zlatni. Pazite da ih ne prepečete jer će se stvrdnuti dok se hlade.

Slatka blagdanska tradicija: Božićni keksi s cimetom i medom

Ukrašavanje kao završni dodir

Ukrašavanje je najzabavniji dio procesa, pogotovo ako uključite djecu.

  • Kraljevska glazura (Royal Icing): Idealna je za crtanje preciznih linija i detalja. Pravi se od bjelanjaka, šećera u prahu i malo limunovog soka.
  • Šećer u prahu: Najjednostavnija i najelegantnija dekoracija. Pospite ohlađene kekse kroz sito za snježni efekt.
  • Čokolada: Otopljena tamna ili bijela čokolada odlično se slaže s aromom meda i cimeta. Umočite polovicu keksa u čokoladu ili je prošarajte po površini.
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx