403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
ADVENT NA ŽENA.HR

Pavlova torta u božićnom ruhu: Recept koji spaja eleganciju i blagdansku čaroliju

Pavlova torta u božićnom ruhu: Recept koji spaja eleganciju i blagdansku čaroliju
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iako se često veže uz ljetne mjesece i svježe bobičasto voće, Pavlova je iznenađujuće svestran desert koji se lako pretvara u pravu zimsku čaroliju

Dok mirisi cimeta i kuhanog vina ispunjavaju domove, na blagdanskom stolu uvijek ima mjesta za desert koji osvaja na prvi pogled i prvi zalogaj. Upravo takva je Pavlova torta, elegantna slastica nazvana po legendarnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Svojom bjelinom i prozračnom strukturom podsjeća na njezinu baletnu haljinicu, a kombinacija hrskave beze kore, mekane, pjenaste unutrašnjosti i bogate kreme čini je savršenim završetkom svake svečane večere.

Iako se često veže uz ljetne mjesece i svježe bobičasto voće, Pavlova je iznenađujuće svestran desert koji se lako pretvara u pravu zimsku čaroliju. Najpopularnija je Pavlova torta s jagodama, no ukrašena sezonskim voćem poput nara, smokava i crvenog ribiza, i u vrijeme blagdana postaje spektakularan božićni kolač koji je gotovo previše lijep za pojesti.

Tajne savršene Pavlove

Priprema beze kore može se činiti zahtjevnom, no uz nekoliko ključnih savjeta, uspjeh je zajamčen. Sve započinje s besprijekorno čistim i suhim posuđem. I najmanji trag masnoće ili vlage može spriječiti bjelanjke da postignu potreban volumen. Bjelanjke je najlakše odvojiti od žumanjaka dok su jaja još hladna, no za najbolje rezultate miksanja, ostavite ih da dosegnu sobnu temperaturu.

Šećer je ključan za stabilnost, a tajna je u strpljenju. Dodajte ga postepeno, žlicu po žlicu, dok mikser radi na srednjoj brzini. To omogućuje kristalima da se potpuno otope, što rezultira gustom, sjajnom i glatkom smjesom. Dobar test je protrljati malo smjese među prstima; ako ne osjetite zrnca šećera, spremni ste za sljedeći korak. Dodatak kiseline, poput octa ili limunovog soka, te malo kukuruznog škroba, pomaže stabilizirati bjelanjke i osigurava onu neodoljivu, pjenastu teksturu iznutra. Pečenje, odnosno sušenje, odvija se polako i na niskoj temperaturi, a najvažnije je pravilo ne otvarati vrata pećnice. Nakon pečenja, ostavite koru da se potpuno ohladi u isključenoj pećnici, idealno preko noći.

Pavlova torta u božićnom ruhu: Recept koji spaja eleganciju i blagdansku čaroliju

Pavlova torta recept

Ovaj recept donosi bezvremensku verziju koja služi kao savršena podloga za sve vaše kreativne ideje.

Sastojci za beze koru:

  • šest bjelanjaka (sobne temperature)
  • 300 g sitnog kristal šećera (caster)
  • jedna čajna žličica bijelog vinskog octa ili limunovog soka
  • jedna čajna žličica kukuruznog škroba

Sastojci za kremu i ukrašavanje:

  • 350 ml slatkog vrhnja za šlag (s visokim postotkom mliječne masti)
  • jedna žlica šećera u prahu
  • jedna čajna žličica ekstrakta vanilije
  • Svježe voće po izboru (jagode, maline, nar, smokve)

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 140°C. Na papir za pečenje iscrtajte krug promjera otprilike 25 centimetara, okrenite papir tako da olovka bude s donje strane i stavite ga na lim za pečenje.
  • U čistoj posudi miksajte bjelanjke na srednjoj brzini dok ne dobijete mekane vrhove.
  • Zatim, uz neprestano miksanje, polako dodajte šećer, žlicu po žlicu. Kada ste dodali sav šećer, pojačajte brzinu i miksajte još pet do osam minuta, dok smjesa ne postane izrazito čvrsta, gusta i sjajna.
  • Na kraju lagano umiješajte ocat i prosijani kukuruzni škrob.
  • Smjesu od bjelanjaka rasporedite unutar nacrtanog kruga, oblikujući gnijezdo s blagim udubljenjem u sredini.
  • Odmah stavite u pećnicu i smanjite temperaturu na 110°C. Pecite, odnosno sušite, oko dva sata.
  • Nakon toga ugasite pećnicu i ostavite beze koru unutra da se potpuno ohladi, bez otvaranja vrata.
  • Za kremu, čvrsto istucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu i vanilijom.
  • Ohlađenu beze koru pažljivo prebacite na tanjur za posluživanje, ispunite udubljenje kremom i bogato ukrasite svježim voćem.
  • Poslužite odmah.

Blagdanske varijacije koje će vas oduševiti

Za istinski blagdanski dojam, oblikujte beze smjesu u raskošni božićni vijenac. Umjesto jednog velikog kruga, žlicom nanosite hrpice smjese u obliku prstena. Nakon pečenja i hlađenja, ukrasite ga tučenim vrhnjem, crvenim ribizom, kriškama svježih smokava, sjemenkama nara i listićima mente za dašak zelene boje. Ambiciozniji se mogu odvažiti i na izradu Pavlove u obliku božićnog drvca, slažući pečene beze diskove različitih veličina jedan na drugi, povezujući ih kremom i voćem.

Što ako kora popuca?

Ne brinite, pukotine su česte i nipošto ne znače neuspjeh. One su dio šarma ove rustikalne slastice i lako se mogu prekriti obilnim slojem kreme i voća. Ako se dogodi veća nezgoda i kora se raspadne, imate savršen izgovor za pripremu deserta "Eton Mess". Jednostavno razlomite komade beze kore, pomiješajte ih u čašama s kremom i voćem i dobit ćete novu, jednako ukusnu slasticu.

Bilo da se odlučite za klasičnu verziju s jagodama ili raskošni božićni vijenac, Pavlova će bez sumnje biti zvijezda vašeg blagdanskog stola. Lagana, prozračna i neodoljivo kremasta, ona je dokaz da najljepše stvari često dolaze u najjednostavnijem obliku.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx