JOŠ JEDNA DOBRA KNJIGA

Darujemo knjigu 'Ubojice cvjetnog mjeseca'

Bestseler napisan po istinitoj priči o jednom od najmonstruoznijih zločina u američkoj povijesti i prvom slučaju američkog Saveznog istražnog ureda…

BeFunky-collage (3).jpg

"Ubojice cvjetnog mjeseca" dobitnik je više književnih nagrada, bestseler New York Timesa i Sunday Timesa, a upravo se u kinima može pogledati film holivudskog redatelja Martina Scorseseja snimljen prema knjizi.

Istinita priča o jednom od najmonstruoznijih zločina u američkoj povijesti – i prvom slučaju američkog Saveznog istražnog ureda….Početkom 1870-ih pleme Osaga bilo je protjerano sa svoje zemlje u Kansasu na kamenjar naizgled bezvrijednog rezervata u sjeveroistočnoj Oklahomi. Desetljećima kasnije otkrilo se da pod tim tlom leže neka od najvećih nalazišta nafte u Sjedinjenim Državama.
Zahvaljujući tom otkriću, do 1920-ih Indijance Osaga smatralo se najbogatijim narodom na svijetu, gledano po glavi stanovnika. Javnost je opčinila imućnost plemena, u oštroj opreci sa slikom o američkim Indijancima koja je potjecala još iz doba brutalnih prvih susreta njih i bijelaca. Novinari su dražili čitatelje pričama o „crvenim milijunašima“ koji žive u vilama od cigle i terakote, nose krznene kapute i voze se u autima s vozačima.

Tada su, međutim – jedan po jedan – Osage počeli umirati. Ustrijeljeni, otrovani, stradali u eksploziji, preminuli naizgled prirodnom smrću – Osage kao da su tijekom nekoliko godina sustavno istrebljivani, a glavne žrtve tajanstvenih umiranja bili su pripadnici obitelji Mollie Burkhart, Indijanke udane za bijelca Ernesta Burkharta i jedne od najimućnijih pripadnica plemena. S obzirom na to da je broj tragično preminulih nastavio rasti, ali kako pošteđeni nisu bili niti oni pošteni pripadnici zakona koji su pokušavali riješiti misterij, u rješavanje slučaja uključio se novoosnovani Istražni ured. Njegov mladi, ambiciozni ravnatelj J. Edgar Hoover angažirao je bivšeg teksaškog rendžera Toma Whitea, a ovaj je sastavio tim tajnih agenata, koji su, u suradnji s Osagama, počeli razotkrivati jednu od najnevjerojatnijih zavjera u američkoj povijesti…

Ova knjiga može biti tvoja. Sve što trebaš je objasniti zašto ga baš ti zaslužuješ. Je li ova knjiga baš za tebe ili želiš nekoga iznenaditi? Nagrađujemo najkreativniji odgovor!

Prijaviti se možeš do utorka, 21. studenog u 12h kada objavljujemo dobitnika/cu.

Uskoro ćemo objaviti dobitnice