Njuh kao saveznik

Znanstveno dokazano: Od ovih mirisa mršaviš!

Možeš imati nos za biznis, za modu, za svašta, no jesi li znala da ti upravo nos može pomoći izgubiti onih nekoliko kilograma viška koji se čvrsto drže za tvoje, inače vitko tijelo?

pexels-jill-burrow-6758016.jpg
Foto: Pexels

Studija objavljena u časopisu Journal of Neurological and Orthopaedic Surgery, provedena na više od tri tisuće ispitanika, pokazala je da mirisi imaju značajnu ulogu u mršavljenju. Tijekom šest mjeseci pretili ispitanici trebali su, kada god osjete potrebu za hranom ili glad, osloniti se na svoje osjetilo njuha, odnosno pomirisati određeni miris koji su im dali znanstvenici. Oni su, pak, htjeli otkriti mogu li mirisi utjecati na osjećaj sitosti i biti učinkoviti u procesu gubitka kilograma.

Image
Foto: Pexels
Image
Za i protiv

Trend koji je zaokupio i moju pažnju: Što je to "raw food" dijeta iliti sirovojelstvo?

Pokazalo se da su osobe koje su redovito koristile difuzore u borbi s kilogramima, svaki mjesec u tih pola godine izgubili dva posto tjelesne mase. Testirani su razni mirisi, a najboljima za mršavljenje pokazali su se miris jabuke i mente.

Koja je to tajna veza između mirisa, apetita i mršavljenja?

Određeni mirisi mogu zavarati mozak, na način da ga uvjere da je organizam sit. Mozak tada tijelu kroz hormone šalje poruku da prestane žudjeti za hranm. Drugim riječima, mirisi mogu utažiti glad, odnosno umanjiti apetit i tak smanjiti rizik od prejedanja i nepotrebnog gomilanja kilograma. Znanstvenici su otišli i korak dalje pa sada pokušavaju pronaći način na koji bi mirisi utjecali a razgradnju masnoća u organizmu i ubrzavanje metabolizma.

Ako ne voliš miris jabuke ili mente, imamo dobru vijest za tebe. U studiji stoji da su gotovo jednako učinkoviti kod mršavljenja mirisi banane, jagode, kakaa, češnjaka i luka (prilično smo sigurni da ova zadnja dva nećeš uzeti ni u obzir).


Kada god osjetiš glad, pomiriši nešto od navedenog ili nabavi eterična ulja spomenutih namirnica pa ih ukapaj u difuzor ili eteričnu lampu. Nije ni loša ideja birati primjerice proizvode za njegu tijela ili za higijenu koji mirišu na jabuku ili mentu.

Primjerice, šampon za kosu, kremu za tijelo ili, zašto ne, sredstvo za pranje posuđa s mirisom jabuke. I sama znaš koliko je bitno biti domišljata kada je mršavljenje u pitanju. Kilogrami neće sami otići. Nadmudri ih svim mogućim sredstvima i metodama!