Inspiracija djevojkama

Zara je 19-godišnja pilotkinja koja je sama preletjela cijeli svijet. Ovo je njezina priča

Povodom Dana žena odlučile smo ti približiti priču mlade britanske pilotkinje koja nas je u siječnju ove godine zapanjila svojom hrabrošću i umijećem. Naime, Zara je preletjela cijeli svijet posve sama, posjetila 52 države i 5 kontinenata, a sve kako bi pokazala kako i mlade žene mogu itekako doprinijeti znanosti i avijatici.

profimedia-0654819031.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Nedavni završetak petomjesečnog putovanja oko svijeta 19-godišnje Britanke Zare Rutherford budno je popratio cijeli svijet – i to s dobrim razlogom. Ova je mlada avanturistica rođena nedavne 2002. godine postala najmlađa pilotikinja koja je samostalno preletjela cijelu kuglu zemaljsku te se vratila na sigurno, u zagrljaj svojim roditeljima! Ova inspirativna priča o djevojci koja se nije bojala sanjati i ostvariti svoje snove inspirirala nas je da ti prenesemo cijelu njezinu životnu priču – od rođenja u Belgiji, pa sve do naslovnica svjetskih novina.

Pa krenimo stoga redom – Zara je rođena u Belgiji u obitelji britanskih avijatičara te su joj i majka i otac piloti. Od malena je bila izložena avijatici te se zaljubila u avione još kao djevojčica, a svakog je jutra letjela sa svojim ocem iznad njihova britanskog imanja u Hampshireu u Engleskoj. Tek je završila srednju školu, a već je položila sve svoje pilotske testove te se tako prije početka studija, koji će naravno biti vezan uz zrakoplovstvo, odlučila uputiti na neobičan put oko svijeta – u superlakoj letjelici Shark. Njezinu odluku da sruši postojeći rekord i postane nova najmlađa pilotkinja u povijesti kojoj je pošlo za rukom samoj obići svijet u mikrozrakoplovu odmah su popratili i mediji 2021., a nakon pet mjeseci neprestanih avantura na nebu – Zara je završila svoj put i doista se upisala u povijest zrakoplovstva. Mlada, nadarena i neobično hrabra, postala je uzor i inspiracijama djevojkama i ženama diljem svijeta koje su i same željne avantura.

shimmer fallback

Zara je tako svoje putovanje započela u kolovozu prošle, a završila u siječnju ove godine. Inicijalno je planirala putovati samo 3 mjeseca, no zbog vremenskih neprilika i velikih požara u Kaliforniji zbog kojih nije mogla letjeti iznad tog područja je morala produžiti putovanje. Ipak, to njezin pothvat ne čini nimalo manje impresivnim, već upravo suprotno. Zara je naime dokazala kako ju remećenje planova ne izbacuje iz takta, već je mirno sve „odigrala“ po svome te se u konačnici vratila na sigurno s malim zakašnjenjem.

Na samom putu se zaustavila u čak 52 zemlje, uključujući Grenland, Nikaragvu i Kinu. Sa superlakom letjelicom Shark tako je slijetala na piste diljem svijeta, a zanimljivo je kako je u tim prilikama odsjedala kod lokalnih obitelji koje bi joj rado ponudile smještaj, bodreći je na njezinoj avanturi života. Inače, njezin avion Shark proizveden je u Europi, a sposoban je letjeti 300 kilometara na sat.

Image

Znaš li tko je žena koja stoji iza jednog od najluksuznijih modnih brendova svijeta? Miuccia Prada istinska je inspiracija

„Kao dijete sam voljela avione i STEM, ali nisam vidjela da se time bavi mnogo žena. Uvijek sam mislila kako je to tužno i obeshrabrujuće. Zato se nadam da ću potaknuti djevojke i djevojčice da se bave ovim područjima“ kazala je prije svog polaska u kolovozu Zara. Rekord koji je oborila dotad je držala Shaesta Wais, koja je svijet obletjela s 30 godina, dok je najmlađi muškarac s tim rekordom Mason Andrews, koji je obletio svijet s 18 godina.

shimmer fallback

S obzirom da je Zarina prvenstva motivacija kretanja na ovaj put bila upravo podizanje svijesti javnosti o tome koliko je manji broj žena znanstvenica, pilotkinja i vojnikinja u odnosu na muškarce, smatramo da je njezin čin zapravo herojski pothvat koji ulijeva nadu i hrabrost i drugim djevojkama da mijenjaju svijet na bolje.

Zara je tako od početka svog puta surađivala s dvije neprofitne organizacije, „Girls Who Code“ i „Dreams Soar“, a kojima je cilj da upoznaju žene i djevojke sa STEM poljima djelovanja (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) i uključe ih u njih. Ova mlada pilotkinja uz sve to je i prenosila svoje epsko putovanje na društvenim mrežama, nadajući se da će više žena i djevojaka zainteresirati za letenje ili za znanost i inženjering. Prava inspiracija, zar ne? Možemo samo poželjeti da se još žena diljem svijeta ohrabri rušiti granice i predrasude kao što to čini mlada Zara!

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.