Znaš li tko je žena koja stoji iza jednog od najluksuznijih modnih brendova svijeta? Miuccia Prada istinska je inspiracija

Svi su čuli za slavni modni brend Prada, no malo tko zna tko je pokrenuo ovu iznimno uspješnu dizajnersku priču te tko je zaslužan za milijunsko carstvo koje se krije iza toga imena. Naravno, riječ je o Miucciji Pradi, revolucionarki fashion svijeta

Znaš li tko je žena koja stoji iza jednog od najluksuznijih modnih brendova svijeta? Miuccia Prada istinska je inspiracija

Ime Prada sinonim je za luksuz, raskoš i bogatstvo, a odjevni komadi i modni dodaci tog brenda postižu vrtoglave cijene. Osoba koja je stvorila ovo moderno modno carstvo je Miuccia Prada, talijanska dizajnerica, poslovna žena i milijarderka čije se bogatstvo procijenjuje na 11.4 milijarde dolara.

Ova dizajnerica dolazi iz duge povijesti modnih dizajnera i vlasnika butika, a njezin je djed Mario Prada prvi otvorio dućan luksuznom kožnom robom 1913. godine. Od 1980-ih do danas, glavnu ulogu u vođenju brenda Prada preuzela je Miuccia, a osnovala je i sestrinski brend Miu Miu. Iako je već to bio ogroman pothvat, kretivnosti ove dame nema kraja pa se tako 2002. počela baviti i suvremenom umjetnošću i skulpturom te posjeduje i vlastitu umjetničku galeriju.

Miuccia nije cijelog života maštala o svijetu mode i vrhunskog dizajna već se dugo školovala kao politologinja te je planirala raditi u struci. Ipak, 1980-ih preuzima kompaniju u svoje ruke i čini ju svjetski slavnom. Brojni su slavni časopisi i modni stručnjaci ovu dizajnericu godinama svrstavali na liste najutjecajnijih žena svijeta mode, kao i najbolje odjevenih osoba, a danas možemo reći kako 71-godišnja Miuccia doista ima kultni status u fashion vodama.


Prvi uspješan dizajn sada slavne Prada torbice Miuccia je osmislila 1985. Radilo se o seriji crnih elegantnih najlonskih torbica koje su se rasprodale rekordnom brzinom. 1989. lansirala je prvu cjelokupnu žensku kolekciju, a za šest godina Prada je počela šivati i mušku odjeću. Miu Miu kolekcija je po prvi puta javnosti predstavljena 1992. i trebala je biti manje skupa verzija Prade, no znamo kako se danas i taj brend drži vrlo luksuznim i skupim.


Zanimljivo je kako su sve Miu Miu kolekcije inspirirane osobnim stilom Miuccie Prade te je ona kroz taj brend ženama diljem svijeta željela prenijeti dašak svoje osobnosti. Tome uostalom svjedoči i činjenica da je sam naziv brenda, Miu Miu, zapravo nadimak ove velike dizajnerice.


Uz uspješan poslovni život, Miuccia je vodila i uspješan obiteljski život koji je savršeno ispreplela s poslovnim obavezama. Naime, njezin suprug Patrizio Bertelli danas je glavni i odgovorni za marketing ovih brendova kao i za prodajne strategije.  
Tako je ovaj talijanski obiteljski biznis s godinama prerastao u pravi konglomerat luksuznih marki. Od Jil Sander do Helmuta Langa, Prada danas predstavlja niz dizajnera, a ponuda proizvoda obuhvaća sve od dodataka od vrhunske kože, cipela i parfema te odjeće.

S obzirom na sve rečeno možemo samo zaključiti kako je Miuccia Prada doista svojim dizajnom, kreativnim idejama i strateškim vođenjem biznisa uspjela stvoriti jedno od najprepoznatljivijih imena svijeta mode pa ne čudi stoga što je mnogima inspiracija.