'Posloži se' u glavi

Želiš smršavjeti? Pripazi na ovu najveću - i najčešću - pogrešku

Zabranjeno voće je najslađe, kaže poslovica, a možemo je primijeniti i na svu onu hranu koju si uskraćuješ kada odeš na dijetu. I najjači karakteri u nekom trenutku pokleknu i ulaze u začarani krug...

pexels-andres-ayrton-6551415.jpg
Foto: Pexels

Skidanje kilograma nikada nije lagan zadatak. Zahtijeva čvrstu volju i disciplinu. No, želiš li ga olakšati kako bi zaista i stigla do rupice manje na remenu, pripazi da ne činiš pogrešku za koju psiholozi kažu da je najgora kada je riječ o ovome.

Gary Foster, psiholog koji se specijalizirao upravo za problem pretilosti i mršavljenje, u svojoj je novoj knjizi The Shift: 7 Powerful Mindset Changes for Lasting Weight Loss otkrio u koju zamku najčešće upadamo kad odlučimo smršavjeti te kako je izbjeći.

shimmer fallback

Kaže, ako misliš da su jaka volja i disciplina s početka teksta, presudne da se odupreš hrani i redovito i naporno treniraš, varaš se. Naime, ukoliko se neprestano opireš tome da pojedeš hranu koja ti čini užitak, a potom u stresnim okolnostima podlegneš slabostima, dovodiš se u začarani krug frustracije koji ne vodi ničemu dobrome, već samo pojačava negativne osjećaje koje imaš prema sebi.

Nezadovoljstvo se gomila i puno je vjerojatnije da ćeš, umjesto da skineš koji kilogram, dobiti još koji. Ovaj stručnjak ima rješenje koje funkcionira i to dugoročno. Bitno je, kaže, doživjeti promjenu u glavi.

Image
Znanstveno dokazano

Nevjerojatno, ali istinito: Kilogrami ćeš najbrže otopiti na isti način na koji si ih i dobila!

"Ključ uspješnog mršavljenja je suosjećanje sa samom sobom. Smatraš li sebe vrijednom brige, realizirat ćeš što god poželiš. Ako putem i dođe do padova, neuspjeha, gledaj na njih kao na prilike za rast i učenje. Važno je da su ljubav prema sebi i suosjećanje sa samom sobom najvažnije komponente u radu na sebi", tvrdi i klinički psiholog i neuroznanstvenik dr. Gary Bennet sa Sveučilišta Duke, ujedno i stručnjak za probleme pretilosti.

"Pokazalo se da pacijenti koji već pet ili deset godina uspješno održavaju primjerenu kilažu i njeguju zdrave navike su upravo oni koji su razvili vještine prihvaćanja sebe i suosjećanja sa samima sobom", zaključuje dr. Gary Bennet za portal Eat This, Not That. Što kažeš, ima li istine u tome?

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.