Gastro blogreica Ivana Perić Rabhi ovaj tjedan nam je sve objasnila o keto prehrani, ali i i batch cookingu u kojem odvojite vrijeme u subotu ili nedjelju napravite obroke za pet radnih dana. Time ne samo da štedite vrijeme nego i novac jer nema nepotrebne kupovine namirnica koje na kraju ne pojedete i bacite.
Ivana nam je u prvom videu pokazala kako napraviti ukusan proteinski kruh, paštetu od pilećih prsa, guacamole i bolonjez za prste polizat. Danas ćemo raditi još tri ukusna glavna jela. Ivana nam je otrkila i nekoliko praktičnih savjeta koje jedva čekamo isprobati
"Moja preporuka je da u zamrzivaču uvijek imate neka vec filetirana riba,losos ,orada, oslic, srdele...zatim, repovi kozica, škampa...Tako da jednom tjedno ili više, izaberete dan kad se želite hraniti ribom. Takva riba je brzo gotova, odnosno treba joj najviše 20 minuta. Riba je odličan izbor jer je možete spremiti na razne načine i s vrlo malo nereda u kuhinji. Omotajte je u papir za pečenje zajedno sa sitno narezanim povrćem. "kaže nam Ivana.
Kod svake prehrane je važno povrće, pa to vrijedi i za keto obroke.
"Povrće planirajte unaprijed. Ako nemate vremena prošetati placem da izaberete povrće, postoje opg-ovi koji dostavljaju doma. Naručite ih s dostavom kad vama odgovara. Nešto više vremena će vam uzeti dok to povrće očistite i pripremite za onaj dan kad vam treba. Ja uvijek odvojim vrijeme za takve stvari, tako da kad dođe povrće, slijedi pranje, rezanje i sortiranje u posude. Zatim, ako nečeg ima više npr. blitve, špinata ili sl...blanširam ga i stavim u duboko zamrzavanje te imam kad mi treba. Ako mislite da vam to uzima previše vremena kupite vec gotovo smrznuto, narezano...sad stvarno ima svega za kupiti", objasnila nam je Ivana.
"Začini puno pomažu, kako za bolji okus tako i za nutritivne vrijednosti, tu ne štedite. Eksperimentirajte. A da vam kuhanje bude zabavno, stavite omiljenu glazbu, otvorite bocu omiljenog vina, upalite mirisnu svijecu i zaplesite kuhinjom, svidjet ce vam se. Drage žene, ugodite si", savjetuje nam naša Ivana i priznajemo da ćemo i mi pokušati tako kuhati već ovaj vikend.
U videu pogledaj sve što nam je Ivana napravila baš kao i njezine recepte
Pileća rolada punjena pestom i sirom
500 g pilećeg filea
4 žlice pesta
4 žlice mekog sira (po izboru)
Sol
Papar
Prozirna folija za zamatanje
Pileći file razrežite tako da dobijete veći ravnomjeran okrugli oblik. Zatim ga malo istucite da ga poravnate gdje treba. Položite ga na veći odrezani komad folije, s jedne strane stavite dvije žlice pesta i dvije žlice sira, posolite i popaprite. Pomoću folije zarolajte file, čvrsto i dobro ga zavežite . Ponovite isto i sa drugim komadom filea. Stavite kuhati u vruću vodu i na laganu temperaturu, 20 minuta.
Nakon kuhanja , po potrebi zapecite na tavi sa žlicom maslaca. Poslužite narezano uz kuhano povrće.
Svinjski gulaš
300g svinjskog buta narezanog na kockice
1 luk
2 češnja češnjaka
1 mrkva
Pola manje glavice cvjetače
1 žlica mljevenog zlatnog lana
1 žlica mljevenih sjemenki suncokreta
1 žlica masti
Sol, papar, curry prah, mljevene dimljene paprike, nasjeckan peršin
U ekspres loncu rastopite mast, te dodajte nasjeckan luk i mrkvu, zatim dodajte nasjeckan češnjak. Kratko promiješajte pa dodajte meso. Pirjajte 10 tak minuta pa dolijte vode, malo po malo, da pokrije sve sastojke. Kad uzavri, smanjite temperaturu, dodajte sjemenke i začine, te narezanu cvjetaču. Poklopite i kuhajte 15-20 min.
Wok povrće sa pečenim lososom
1 file lososa ili po potrebi
Ljubičasti luk, mrkvu, poriluk, kupus, papriku
Maslinovo ili neko drugo hladno prešano ulje
Sol
Papar
Povrće narezati na trakice. Zagrijati pećnicu i wok.
U pećnicu staviti losos na 15 minuta, temperatura 220 C
U zagrijani wok staviti ulje te dodati povrće uz povremeno miješanje oko 7 min. Kad povrće uvene, začinite te poklopite i smanjujte temperaturu. Gotovo je za 15 minuta. U međuvremenu je gotov i losos, servirajte toplo.