
Znakovi da unosiš previše soli u tijelo i što to može značiti za tvoje zdravlje

Pored soli koju dodaješ svakom jelu, puno natrija i dalje, u ostalim oblicima, dolazi na tvoj tanjur. "Opće je pravilo da svaka prerađena ili umjetna hrana najvjerojatnije sadrži visoku razinu soli", kažeMandy Enright, nutricionistica i fitness trenerica iz New Yorka. "Ako hrana dolazi u limenci ili je prethodno pripremljena i zamrznuta, ima soli", objasnila je za
1. Stalno si žedna
"Natrij igra glavnu ulogu kod uravnotežavanja tekućine u tijelu. Potreban nam je unos soli svaki dan kako bismo održali ravnotežu vode u tijelu. No prevelika količina natrija koji se nalazi u soli uzrokuje zadržavanje tekućine u našim stanicama", kaže Enright.
2. Boriš se s nadutosti
Slani obroci imaju tendenciju da izazovu nadutost. "Kad previše natrija uđe u krv, voda napušta stanice i uzrokuje nadutost", kaže Enright. Velika količina natrija, praćena prekomjernom razinom tekućine koja služi da bi balansirala unos, može dovesti do nadutosti u trbuhu. Također, možeš primijetiti oticanje na prstima nakon posebno slanog obroka.
3. Imaš migrene
Glava te boli bez nekog očitog razloga? Provjeri svoj zadnji obrok. "Previše soli može uzrokovati širenje krvnih žila u mozgu što dovodi do bolnih glavobolja", kaže Enright.
4. Hrana ima blag okus
"Uz sve zdravstvene rizike, konzumiranje puno soli može umrtviti tvoje okusne pupoljke i hrana s vremenom postaje manje ukusna. Mnogi ljudi možda ne mogu shvatiti koliko viška natrija unose dok ne vide da dodaju sol u jelo dva ili tri puta, ali i dalje njihova hrana ima blag okus", kaže Enright.
Drži se dalje od proizvoda s previše soli
Američka udruga za bolesti srca nazvala je sljedeću hranu "slanom šestorkom": kruh i peciva iz pekare, naresci i suhomesnati proizvodi, sendviči i hamburgeri, pizza, juhe iz vrećice i kuhana piletina. Tu hranu bi trebala što manje konzumirati ili je skroz izbaciti iz svoje prehrane kako bi tvoj organizam bio zdraviji.
Kuhaj što više sama kod kuće
Jedenje u restoranu ili narudžba hrane brz je način da ti se razina natrija naglo poveća. Jelovnici su sastavljeni od hrane koja je puna soli. "Cilj je skuhati što više obroka kod kuće i nositi svoju hranu na posao kako bi imala veću kontrolu nad količinom soli koja se dodaje u hranu", savjetuje Enright.
Pronađi nove začine
Kad kuhaš, eksperimentiraj s začinima. "Cilj je zamijeniti sol i dodati nove začine u hranu, poput limunovog soka i octa", kaže Enright.
Isperi namirnice
Ako ne možeš izbjeći konzerviranu hranu, potraži onu s manje natrija ili bez dodanih soli. "Ispiranje graha i mahunarki također može pomoći u uklanjanju viška soli", kaže Enright.


Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
