Znakovi da unosiš previše soli u tijelo i što to može značiti za tvoje zdravlje

Prevelik unos soli može izazvati migrene i nadutost

Znakovi da unosiš previše soli u tijelo i što to može značiti za tvoje zdravlje

Pored soli koju dodaješ svakom jelu, puno natrija i dalje, u ostalim oblicima, dolazi na tvoj tanjur. "Opće je pravilo da svaka prerađena ili umjetna hrana najvjerojatnije sadrži visoku razinu soli", kažeMandy Enright, nutricionistica i fitness trenerica iz New Yorka. "Ako hrana dolazi u limenci ili je prethodno pripremljena i zamrznuta, ima soli", objasnila je za Harper's Bazaar.

Sol može imati potencijalno zastrašujuće nuspojave i, osim što utječe povećava krvi tlak, može izazvati nadutost i zadržavati vodu u organizmu.

"Preporučuje se ograničenje unosa soli na 2.300 miligrama natrija ili jedne čajna žličica na dan, ali mnogi i dalje prelaze zdravu granicu. Prosječna dnevna potrošnja bliža je 3.400 miligrama natrija dnevno ili oko jedne i pol žličice", kaže Enright. 

Sljedeći put kada kupuješ namirnice, obavezno pogledaj oznake na ambalaži i provjeri postotak natrija. "Sve što ima pet posto ili manje, smatra se niskoim izvorom natrija, dok se 20 ili više posto smatra visokim  izvorom natrija", objašnjava nuticionistica.

Donosimo ti četiri znaka da konzumiraš previše soli koja, u velikim količinama, nije dobra za tvoj organizam. 

Image

7 začina koje bismo sve trebale imati kod kuće jer poboljšavaju okus jelima


via Giphy

1. Stalno si žedna 

"Natrij igra glavnu ulogu kod uravnotežavanja tekućine u tijelu. Potreban nam je unos soli svaki dan kako bismo održali ravnotežu vode u tijelu. No prevelika količina natrija koji se nalazi u soli uzrokuje zadržavanje tekućine u našim stanicama", kaže Enright. 

Kada si žedna, tvoje tijelo govori da nema dovoljno vode da bi podržalo veliku količinu natrija pa šalje signal mozgu da unese tekućinu.

2. Boriš se s nadutosti 

Slani obroci imaju tendenciju da izazovu  nadutost. "Kad previše natrija uđe u krv, voda napušta stanice i uzrokuje nadutost", kaže Enright. Velika količina natrija, praćena prekomjernom razinom tekućine koja služi da bi balansirala unos, može dovesti do nadutosti u trbuhu. Također, možeš primijetiti oticanje na prstima nakon posebno slanog obroka.

3. Imaš migrene

Glava te boli bez nekog očitog razloga? Provjeri svoj zadnji obrok. "Previše soli može uzrokovati širenje krvnih žila u mozgu što dovodi do bolnih glavobolja", kaže Enright.

4. Hrana ima blag okus 

"Uz sve zdravstvene rizike, konzumiranje puno soli može umrtviti tvoje okusne pupoljke i hrana s vremenom postaje manje ukusna. Mnogi ljudi možda ne mogu shvatiti koliko viška natrija unose dok ne vide da dodaju sol u jelo dva ili tri puta, ali i dalje njihova hrana ima blag okus", kaže Enright.


via Giphy 

Drži se dalje od proizvoda s previše soli 

Američka udruga za bolesti srca nazvala je sljedeću hranu "slanom šestorkom": kruh i peciva iz pekare, naresci i suhomesnati proizvodi, sendviči i hamburgeri, pizza, juhe iz vrećice i kuhana piletina. Tu hranu bi trebala što manje konzumirati ili je skroz izbaciti iz svoje prehrane kako bi tvoj organizam bio zdraviji. 

Kuhaj što više sama kod kuće

Jedenje u restoranu ili narudžba hrane brz je način da ti se razina natrija naglo poveća. Jelovnici su sastavljeni od hrane koja je puna soli. "Cilj je skuhati što više obroka kod kuće i nositi svoju hranu na posao kako bi imala veću kontrolu nad količinom soli koja se dodaje u hranu", savjetuje Enright.

Pronađi nove začine 

Kad kuhaš, eksperimentiraj s začinima. "Cilj je zamijeniti sol i dodati nove začine u hranu, poput limunovog soka i octa", kaže Enright. 

Isperi namirnice 

Ako ne možeš izbjeći konzerviranu hranu, potraži onu s manje natrija ili bez dodanih soli. "Ispiranje graha i mahunarki također može pomoći u uklanjanju viška soli", kaže Enright.