Obiluju ključnim nutrijentima

Tri 'supernamirnice' koje bi svaka žena iznad 40 trebala dodati u prehranu

Rizik od brojnih zdravstvenih problema, osobito onih povezanih s menopauzom, može se svesti na minimum i to prvenstveno odabirom pravih namirnica

profimedia-0568767419.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svi znamo da su zdrava prehrana i fizička aktivnost ključni za održavanje vitalnosti i dobrog zdravlja. Najvažniji cilj zdravog načina prehrane je opskrbiti organizam sa svim hranjivim tvarima koje su nam potrebno za normalno funkcioniranje.

Image
Važno gorivo

Hrana za mozak: Najvažniji nutrijenti za bolje pamćenje (i sporije starenje)

Kako starimo, tako određeni nutrijenti postaju sve važniji za naše opće zdravlje. Tako se kod žena tijekom menopauze može pojaviti čitav niz zdravstvenih poteškoća poput viška kilograma, osteoporoze i povećanog rizika od srčanih bolesti. Na sreću, rizik od takvih zdravstvenih problema može se svesti na minimum, i to prvenstveno odabirom pravih namirnica .

Takve su 'supernamirnice' bogate ključnim hranjivim tvarima koje su važne za zdravlje srca, imunološki sustav i zdravlje općenito. Unos takvih namirnica bitan je u bilo kojoj životnoj dobi, a liječnici ističu kako bi ih žene starije od 40 godina trebale svakako uključiti u svoju prehranu. Neke od takvih namirnica mogu ublažiti simptome menopauze pa čak i usporiti proces starenja.

U nastavku doznaj koje bi to tri važne supernamirnice trebala uključiti u svoju prehranu, osobito ako imaš više od 40 godina.

Brokula, cvjetača i drugo krstasto povrće

U porodicu krstašica ubrajamo povrće poput brokule, cvjetače, kelja, kupusa, prokulice i rotkvice. Ovo povrće obiluje brojnim hranjivim tvarima pa je izuzetno važne za ljudsko zdravlje i svatko bi ga trebao dodati u prehranu. Kako ističu liječnici, ovo povrće sadrži posebne spojeve koji pomažu kod regulacije hormona, što je posebice važno za žene koje se približavaju menopauzi. Na sreću, većina krstastog povrća dostupna nam je kroz cijelu godinu, a može se dodati u prehranu na bezbroj načina – u variva, juhe, kao prilog ili u salatu.

Image
Foto: Pexels

Suhe šljive

Iduća supernamirnica koja se našla na ovom popisu ne spominje se tako često, a riječ je o suhim šljivama. Prema mišljenju nutricionista, ovo je suho voće jako podcijenjeno. Suhe šljive, naime, obiluju važnim nutrijentima i savršena su superhrana za pripremu ženskog tijela za menopauzu. Mogu pomoći u borbi s viškom kilograma i kod drugih problema koji su najčešće uzrokovani hormonalnim promjenama s kojima se žene suočavaju početkom menopauze. Studije su potvrdile da svakodnevni unos suhih šljiva štiti zdravlje kostiju, a sadrže i topiva vlakna pa su dobre za rad probavnog sustava te održavaju razinu šećera u krvi stabilnom. Savršen su izbor za međuobrok, a ujedno i smanjuju želju za slatkim.

Image
Foto: Pexels

Crni grah

Još jedna sjajna namirnica koju bi svatko trebao dodati u prehranu je crni grah. Ova je mahunarka posebno važna za žene iznad 40 godina jer obiluje mineralima poput magnezija i kalija koji su neophodni za zdravlje kostiju. Osim toga, crni grah je sjajan izvor bjelančevina, a bogat je i željezom, cinkom i fosforom te sadrži jako malo masti pa ga se svakako preporuča dodati u prehranu.

Image
Foto: Unsplash