Imamo popis

Kolagen kao 'eliksir mladosti': Ove namirnice pomoći će ti da izgledaš mlađe i osjećaš se bolje

Uvrsti u svoju prehranu hranu koja će raditi za tebe, a ne protiv tebe i izgledat ćeš mlađe, biti vitalnija i gipkija, ali i imati bolju probavu. Za sve to zaslužan je, među ostalim i kolagen

stephen-bedase-WjdOYhgTGCM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Za blistavu kožu, mladolik izgled, zdravu kosu i nokte te fleksibilne zglobove i dobru probavu bitan je kolagen kojeg tijelo s godinama sve manje proizvodi pa je potrebno unositi ga kroz hranu koja ga sadrži i onu koja potiče tijelo na proizvodnju ovog proteina te kroz dodatke prehrani.

Image

Kolagen u službi ljepote: Deset savršenih proizvoda koje trebaš uključiti u svoju beauty rutinu

Kolagen je esencijalni sastojak za elastičnost kože, dajući joj puniji, blistaviji i glatkiji izgled.

Image
Foto: Pexels

Manjak kolagena u organizmu, osim što će se vidjeti na koži - kroz bore i njezinu opuštenost, osjetit ćeš i kroz bolne zglobove, slabije kosti, slabije mišiće i gastrointestinalne probleme.

Na sreću, kolagen u određenoj mjeri možeš nadomjestiti kroz prehranu, a mi ti u nastavku donosimo namirnice bogate njime, one koji potiču tijelo da ga proizvodi te pripravak koji bi uvijek trebala imati u svom zamrzivaču.

Temeljac od kostiju

Juha od kostiju ili temeljac dobiva se višesatnim kuhanjem životinjskih kostiju, hrskavice, tkiva i ligamenata kako bi se dobila tekućina bogata želatinom, oblikom kolagena. Po želji mu možeš dodati i povrće koje i inače stavljaš u juhu. Studija objavljena u časopisu Medicine pokazale je da juha od kostiju može pomoći u borbi protiv upala, poboljšati zdravlje crijeva i poboljšati zdravlje zglobova. Osim kolagena, temeljac sadrži kalcij, fosfor, magnezij te hijaluronsku kiselinu.

Za zdravi temeljac preduvjet su kvalitetni sastojci, u ovom slučaju kosti, hrskavice, tkiva i ligamenti zdravih životinja. Veće kosti (potkoljenica na primjer) sadrže više koštane srži i pomažu kod anemije, jačaju imunitet, smanjuju infekcije i pomažu kod bolesti pluća, dok temeljac od manjih kostiju obiluje želatinom, sadrži više kolagena te pomaže regeneraciju crijeva i "briše" bore. Skuhaj veće količine temeljca i zaledi ih u manje porcije te odmrzavaj i konzumiraj po potrebi. Možeš ga piti, jesti na žlicu, njime podlijevati jela ili od njega napraviti juhu. To je pripravak koji smo spomenule u uvodu.

Image
Foto: Unsplash

Crveno meso, perad i riba

Vrste mesa s mnogo vezivnog tkiva (primjerice komad mesa koji je najbolji za goveđu ili svinjsku pečenku) bogate su kolagenom. Perad i riba pak sadrže aminokiseline koje pomažu u stimulaciji proizvodnje kolagena u tijelu pa bi bilo dobro imati ih redovito na jelovniku.

Jaja

Jaja sadrže prolin, neesencijalnu aminokiselinu koja potiče tijelo na proizvodnju kolagena i izgradnju mišića. Jaja su savršena namirnica za doručak, a najzdravija su kuhana.

Voće i povrće

Vitamin C jedan je od najjačih antioksidansa koje poznaješ, a osim toga potiče proizvodnju kolagena u organizmu. Dodatni razlog više da redovito jedeš agrume, bobičasto viće, paprike rajčice i brokulu. Zeleno lisnato povrće poput kelja i špinata također sadrži visoke količine vitamina C i na organizam djeluje kao i agrumi.

Image
Foto: Unsplash

Češnjak

Češnjak je bogat sumporom koji je nužan za proizvodnju kolagena. Povećaj svoju dnevnu dozu češnjaka (jedi uz njega svježi peršin kako bi neutralizirala zadah).

Namirnice bogate cinkom

Cink je jedan od najznačajnijih minerala za ljudsko tijelo i ključan je u proizvodnji kolagena. Najviše ga ima u školjkama, grahu, mahunarkama, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama.