Želiš imati lijepu i zdravu kosu? Saznaj koje namirnice utječu na gustoću i sjaj kose

Neprestano isprobavaš nove maske i preparate, ali i dalje nisi zadovoljna izgledom svoje kose? Ove namirnice mogu pomoći da ti kosa bude zdravija i izgleda ljepše

Želiš imati lijepu i zdravu kosu? Saznaj koje namirnice utječu na gustoću i sjaj kose

Svaka žena želi imati gustu i sjajnu kosu, ali ona nije samo lijepa i ženstvena nego je i prikaz našeg zdravlja. Iako na tržištu postoji jako puno proizvoda koji nam obećavaju zdravu kosu, ne smiješ zaboraviti na važnost prehrane. Ne kaže se bez razloga da "prava ljepota dolazi iznutra", a to vrijedi i za kosu. 

Image

Imaš plavu kosu? Ovo su boje u kojima plavuše uvijek izgledaju savršeno


Znaš li da kosa mjesečno naraste oko 1,25 cm, a godišnje 15 cm? Koliko će brzo rasti ovisi o različitim faktorima kao što su dob, zdravlje, genetika i prehrana. Upravo je prehrana jedna od stvari koju možemo kontrolirati i ne smijemo zaboraviti da konzumiranje namirnica bez pravih nutrijenata može dovesti do gubitka kose. S druge strane, uravnotežena prehrana može pomoći kod rasta kose, ali i njezinog sjaja.

Zato ti donosimo popis namirnica koje će ti pomoći da imaš lijepu i zdravu kosu, ali nemoj zanemariti ni svoje rituale ljepote jer ćeš se osjećati njegovano i ženstveno.

Probiotici

Upala u tijelu može ometati normalan rast kose, a neka istraživanja su čak pokazala da se neke upale mogu držati pod kontrolom uz redoviti unos probiotika, koji suzbijaju  štetne učinke. 

Dermatologinja Whitney Bowe za jaču i sjajniju kosu preporučuje unos tri dnevne porcije hrane i pića koji su bogati probioticima. Kefir, jogurt s aktivnim kulturama, kombucha i miso pasta su namirnice koje možeš uključiti u svoju prehranu.


Image


(Foto: Pixabay)

Vitamin D

Premalo vitamina D može pridonijeti gubitku kose. Istraživači sa Sveučilišta u Kairu u jednoj su studiji otkrili da su žene s manje kose imale 121 posto niži udio vitamina D u tijelu u odnosu na žene koje su imale zdravu gustoću kose. Također stariji ljudi kod kojih dolazi do gubitka kose imaju manju razinu ovog vitamina. Kako bi unijela što više vitamina D kroz prehranu -  više konzumiraj namirnice poput lososa, srdela ili konzervirane tune. Mogu pomoći mlijeko i jogurt koji su obogaćeni vitaminom D.


(Foto: Pixabay)

Željezo

Nedostatak željeza u tijelu može utjecati i na gubitak kose. Istraživanje provedeno u Južnoj Koreji otkrilo je da su ispitanice koje su gubile kosu imale manji udio željeza za razliku od žena koje nisu imale ovaj problem. Također je otkriveno da se stanje počelo poboljšavati kada su ispitanice povećale unos željeza.

Tijelo bolje apsorbira željezo iz mesa nego iz biljnih izvora zbog čega vegetarijanci imaju puno niže razine željeza u krvi. Govedina je jedan od najboljih izvora željeza, kao i piletina te puretina. Dobre biljne opcije su grah, leća i tofu. Kod povećanog unosa željeza treba imati na umu da se rezultati ne vide odmah i da je potrebno nekoliko mjeseci da bi se povećala razina željeza, objašnjava dermatologinja Amy McMichael za Oprah.com.

Image


(Foto: Pixabay)

Zdrave masti i antioksidansi

Istraživanje nedavno objavljeno u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology pokazalo je da je kombinacija esencijalnih masnih kiselina i antioksidansa izuzetno važna u borbi proti slobodnih radikala. Jedno istraživanje pokazalo je da žene koje su šest mjeseci uzimale dodatak prehrani koji sadrži mješavinu omega-3 i omega-6 masnih kiselina i antioksidanse uključujući vitamine E, C i likopen imale gušću kosu. To znači da prehrana koja uključuje zdrave masti i antioksidanse ne utječe samo na cjelokupno zdravlje, nego i na tvoju kosu.


(Foto: Pixabay)

Proteini

Većina namirnica koja je bogata željezom također je i dobar izvor bjelančevina, pa ako unosiš dovoljno željeza moguće je da nemaš problema s premalim unosom proteina. Problem može nastati ako unos željeza dolazi iz namirnica kao što su pahuljice za doručak obogaćene željezom, bijela riža ili kruh od bijelog brašna.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, ako se u tijelo unosi manje proteina - može doći do gubitka kose. Veći unos proteina treba trajati dulje vrijeme da bi se vidjeli rezultati. Preporučena dnevna količina za žene iznosi 46 grama i dovoljna je za održavanje zdravog vlasišta. Piletina, govedina, svinjetina, jaja grčki jogurt i orašasti plodovi dobar su izvor kvalitetnih proteina.


(Foto: Pixabay)