Zelena bomba - snažan antioksidans koji će tvome tijelu dati energiju

Tražiš li hranu bogatu klorofilom jednostavno vjeruj svojim očima - što je povrće tamnije zeleno, to ima više klorofila

Zelena bomba - snažan antioksidans koji će tvome tijelu dati energiju

Ono što je ljudskom i životinjskom organizmu krv, biljkama je klorofil. Pigment koji im daje zelenu boju na molekularnoj je razini sličan hemoglobinu pa se tako u tijelu i ponaša, odnosno pomaže opskrbu kisikom i stvaranje crvenih krvnih stanica.

Image

Zelena supernamirnica: mlada zelena pšenica


Klorofil je jak antioksidans što znači da sanira oštećenja na stanicama, izazvana oksidativnim stresom, ublažava upale, jača imunitet i smanjuje rizik od razvoja kancerogenih stanica. Vrijedan je čistač tijela, odnosno pospješuje izbacivanje toksina iz njega, pomaže jetri da se obnovi te čuva crijeva i njihov mikrobiom, a znaš da su crijeva ključna za zdravlje cjelokupnog organizma jer u njima se stvara imunitet.

Namirnice bogate klorofilom

Tražiš li hranu bogatu klorofilom jednostavno vjeruj svojim očima - što je povrće tamnije zeleno, to  ima više klorofila. Špinat, blitva, kelj, peršin, brokula i raštika odličan su izvor klorofila kao i različite vrste zelene salate, rikola, matovilac i samoniklo bilje. Njime obiluju i alge.

Kako bi sačuvala vrijedne nutrijente iz ovog povrća, važno je da ga ne prekuhaš. Dovoljno je tek par minuta kuhanja na pari ili u vodi da bi ono bilo spremno za jelo. 

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

No, mnogi ljudi koriste klorfil u prahu ili tabletama kao dodatak prehrani. Osobito je popularan u proljeće, u vrijeme detoksikacijskih dijeta jer je riječ o snažnom čistaču organizma koji će ti pomoći ubrzati metabolizam i topiti suvišne kilograme.

Naravno, dobro je posavjetovati se s liječnikom kod uzimanja bilo kojeg dodatka prehrani pa tako i klorofila te ne prekoračivati preporučenu količinu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.