Ljeto je pravo vrijeme da malo začinite stvari! Mnogi začini sadrže jake antioksidanse koji pomažu ublažiti štetu koju vam je napravilo izlaganje suncu. A antioksidansi pomažu spriječiti i rak kože smanjujući upalu, umanjujući utjecaj slobodnih radikala i sprečavajući nastanak timinskih dimera (koji nastaju kontaktom ultraljubičastih zraka s DNA).
Đumbir se pokazao uspješnim u sprečavanju raka debelog crijeva. Curry koji sadrži kurkumu je također veoma snažan antioksidans koji smanjuje razvitak stanica raka. Bosiljak, cimet, češnjak, muškatni oraščić, origano i timijan također sadrže jake antioksidanse.
Nemojte se pribojavati kuhati s tim začinima, misleći da ćete umanjiti njihovu vrijednost. Istraživanja koja su se bavila utjecajem topline na antioksidanse u začinima pokazala su da im zagrijavanje na 180 stupnjeva Celzijusa za vrijeme 10 minuta kuhanja nije narušilo vrijednost. Kod nekih, kao kod muškatnog oraščića, kad ih se zagrijavalo čak su postali još jači antioksidans.
Vrijedne antioksidanse možete naći svugdje u vašoj kuhinji. Mnoga ulja kao što su maslinovo i ulje šafranike sadrže antioksidanse. Još neki izvori su zeleni čaj, tamna čokolada, bobičasto voće, crveno vino, nar, bademi i kava.
Dermatolozi stalno ukazuju na važnost nutricionizma u dobroj njezi kože. Zato nemojte izbjegavati sve ove spomenute namirnice. One će dobro doći vašoj koži i cijelom tijelu.
Mnogi začini sadrže jake antioksidanse koji štite kožu i cijelo tijelo